Lekari štrajkuju 17. aprila

Lekari štrajkuju 17. aprila

Društvo -
Ne tražimo veće plate, već da nam ne diraju postojeće, poručuju iz sindikata

BEOGRAD - Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) organizovaće 17. aprila štrajk u svim zdravstvenim ustanovama, ukoliko se ne odustane od najavljenog smanjenja plate zaposlenih u zdravstvu, saopštio je taj Sindikat.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, predsednik te sindikalne organizacije Dragan Cvetić je kazao da su zaposleni u zdravstvu nezadovoljni vladinom uredbom čijom se primenom osnovna plata zaposlenih smanjuje na 90 odsto sadašnje.

Cvetić je pojasnio da takvo smanjenje proizilazi iz Uredbe o korektivnom koeficijentu i najvišem procentualnom uvećanju osnovne plate u zdravstvu.

"Mi ne tražimo veće plate, već samo da nam ne diraju postojeće. Ogromno je nezadovoljstvo lekara, jer su u protekle četiri i po godine plate u zdravstvu povećane za samo 8,7 odsto i pored toga što su dodatno obezvređene inflacijom", kazao je Cvetić.

On je naveo da je trenutno plata zaposlenih u zdravstvu, kojih ima oko 110.000, u proseku oko 40.000 dinara, precizirajući da je prosečna plata lekara oko 65.000 dinara, dok veliki broj radnika u zdravstvu prima u proseku 25.000 dinara.

Prema rečima Cvetića, za SLFS je neprihvatljiv diskriminatorski odnos prema zdravstvu, jer od celokupnog javnog sektora u Srbiji Uredba o korektivnom koeficijentu treba da se primenjuje samo u zdravstvu, a ono je tek na 28 mestu po primanjima u tom sektoru. "Zdravstveni sistem u Srbiji trenutno funkcioniše zahvaljujući optimizmu zaposlenih, a ne na napravljenom dobrom sistemu i dobrim potezima koje sprovodi resorno ministarstvo", naglasio je predsednik SLFS.

Cvetić je dodao da najavljeni štrajk podržavaju i Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Granski sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti "Nezavisnost" i Sindikat medicinskih sestara i tehničara. Predsednik Granskog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Ilić kazao je da sindikati nisu protiv reformi, ali da su protiv strogih uvođenja normativa.

Na današnjoj konferenciji je rečeno da će se tokom štrajka poštovati minimum procesa rada, te da ceh zdravstvene ustanove primati samo hitne slučajeve, decu i trudnice.

Predstavnici sva četiri sindikata bili su jedinstveni da najavljeni štrajk nikako nije protiv pacijenata već je samo pokušavaj da se zaštiti struka i da se pacijenti leče po njenim pravilima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track