GODINU DANA OD TRAGEDIJE U OBRENOVCU: Nas je samo bog spasao!
Foto: Zorana Jevti

Sećanje na stradale

GODINU DANA OD TRAGEDIJE U OBRENOVCU: Nas je samo bog spasao!

Društvo -
Stotine Obrenovčana u Crkvi silaska Svetog duha na apostole prisustvovalo parastosu služenom za 17 nastradalih meštana u poplavama

BEOGRAD - Plačem jer sam zahvalna bogu što su članovi moje porodice na broju!Iako mi je muž neposredno posle poplava završio u bolnici, a zdravlje mu je od tada ugroženo i sa dvoje dece od 12 i 16 godina još stanujemo u hotelu, ipak ne mogu da prestanem da plačem jer smo ostali živi!

Nisu zaboravili... Miroslav Čučković i Siniša Mali na parastosu
Nisu zaboravili... Miroslav Čučković i Siniša Mali na parastosu

Stigao novacOvo su reči Obrenovčanke Nataše Popović (40), koja je tek u utorak dobila novac za popravku doma.Podsetimo, u majskim poplavama prošle godine u Srbiji se zvanično utopilo 23 ljudi, a najveći broj njih - čak 17, izgubili su živote na jučerašnji dan u Obrenovcu. Oni koji ih se sa tugom sećaju došli su na moleban, koji je služen u Crkvi silaska Svetog duha na apostole. Parastosu su, pored mnogobrojnih meštana, prisustvovali i predsednik te opštine Miroslav Čučković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, njegov zamenik Andrija Mladenović i direktor Kancelarije za obnovu i razvoj Marko Blagojević.- Ovde sam ne kao predsednik opštine već kao otac troje dece, koja zajedno imaju 11 godina. Oni su u tim danima mogli da budu na mestu nekih od ovih 17 žrtava - naveo je Čučković i dodao da stambeno pitanje nije rešeno za 40 porodica, a da će na prostoru između Glavne i Tamnavske ulice u Obrenovcu biti izgrađen spomen-park u znak sećanja na nastradale.

Pomen... Većina Obrenovčana nije mogla da sakrije suze
Pomen... Većina Obrenovčana nije mogla da sakrije suze

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da mnogi nisu mogli da veruju da će Obrenovac nastaviti sa životom, s obzirom na to da je 85 odsto grada bilo pod vodom.Puno posla- Obnovili smo objekte, saobraćajnice, infrastrukturu i ljudi su se vratili - naveo je Mali i dodao da postoji mogućnost da se zbog lakše koordinisanosti u sličnim situacijama „Beogradvode“ i „Srbijavode“ ujedine.

Ruski spasilac AleksejIZNENAĐEN SAM IZGLEDOM GRADA!Aleksej Koružin, spasilac u Srpsko-ruskom humanitarnom centru, koji je učestvovao u evakuaciji građana Obrenovca, takođe je prisustvovao pomenu.- Iznenađen sam brzinom kojom je Obrenovac obnovljen. Ovo je drugi grad. Nadam se da više nikada neću imati potrebu da ovde dolazim zbog posla - naveo je Koružin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track