NIŠLIJE U STRAHU OD NAJEZDE: Ovako su se zmije pojavile pred zemljotres u Kraljevu?!
Foto: Nemanja Pančić

Narodna verovanja

NIŠLIJE U STRAHU OD NAJEZDE: Ovako su se zmije pojavile pred zemljotres u Kraljevu?!

Društvo -
Naučnici objašnjavaju da životinje osećaju slabije vibracije koje prethode svakom zemljotresu, dok se u narodnom verovanju u Srbiji, za ove gmizavce uglavnom vezuju negativni događaji

U Nišu i pomoravljskim selima zavladala je panika zbog najezde zmija, i to onih najopasnijih poput poskoka. Meštani tih sela već strahuju, jer prema starom narodnom verovanju, ovi gmizavci najavljuju zemljotres.

Samo su juče volonteri "Zoo planeta" pokušali da spasu zmiju iz dvorišta vrtića, Vojne bolnice, kancelarije apoteke, privatnih kuća i sa ulice i odgovorili na 10 od rekordna 42 poziva uznemirenih građana.

Kada je 2010. godine zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, koji je napravio štetu više od 100 miliona evra, meštani Kraljeva su tvrdili da je potres bio najavljen izlaskom zmija.

Zemljotres u Kraljevu, foto: Fonet/AP
Zemljotres u Kraljevu, foto: Fonet/AP

Samo dan ranije, zmije su u dvorištu jedne kuće izašle na površinu, što su pojedini shvatili kao najavu potresa, što naučnici objašnjavaju time da životinje osećaju slabije vibracije koje prethode svakom zemljotresu.

Srpski narod veruje da zmija živi u temelju kuće, preciznije ispod kućnog praga. Veruje se da čak i samo pojavljivanje zmije u dvorištu domaćina ima proročki - mantički karakter, i predstavlja zloslutni znak. Ukoliko bi neko iz kuće ubio takvu zmiju, to bi, zasigurno, značilo da će neko iz kuće "ubrzo umreti".

Kod našeg naroda ukorenjeno je verovanje da svaka kuća ima po jednu zmiju, koja se naziva čuvarkuća. Iako su je, kako govore, mnogi videli, retko je ko u stanju da je tačno opiše.

I prema nemačkoj mitologiji, u mnogim kućama postoje čitave familije zmija, od koje svaki zmijski član predstavlja po jednog člana domaćinstva, iz čega sledi: što god se dogodi odgovarajućoj zmiji, desiće se i njenom "ljudskom dvojniku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track