ŽENA MUFTIJE ZUKORLIĆA PORUČUJE SRPKINJAMA: U islamu su žene slobodne i zadovoljne!

Elma Elfić Zukorlić ponosna na svoj hidžab

ŽENA MUFTIJE ZUKORLIĆA PORUČUJE SRPKINJAMA: U islamu su žene slobodne i zadovoljne!

Društvo -
Islam dozvoljava svojim vernicima da imaju više supruga, pod uslovom da prethodnog bračnog partnera materijalno obezbede i da od prethodne supruge dobiju saglasnost za novi brak

Kada se muftija Muamer Zukorlić po drugi put oženio Elmom Elfić Zukorlić, čitava novopazarska čaršija brujala je o njoj.

Brak je sklopljen po islamskim, a sedam godina kasnije, kada se kandidovao za predsednika 2012. godine, svi su se pitali da li će Srbija doviti dve prve dame.

Danas, ona je lepa mlada žena, majka tri deteta i generalni menadžer Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Ona kaže da joj je bilo potrebno neko vreme i snaga da se navikne na komentare sredine u koju je došla, kao i sa “pretresanjem” njenog privatnog života u medijima.

– Kada uvidite da živimo u licemernom svetu, gde dominiraju dvostruki standardi, i kada proanalizirate živote upravo tih lažnih moralista, shvatite da ste vi samo iskreni i transparentni, i na kraju, dovoljno hrabri da živite svoj život – ispričala je Elma.

Ona potiče iz ugledne novopazarske porodice, a sa decom živi u centru Novog Pazara, dok druga muftijina žena, koju je upoznao u Jordanu, živi odvojeno sa svojom decom.

Islam dozvoljava svojim vernicima da imaju više supruga, pod uslovom da prethodnog bračnog partnera materijalno obezbede i da od prethodne supruge dobiju saglasnost za novi brak.

– Ja sam vernica i sve svoje odluke preispitujem kroz vertikalu koja ide od mene prema uzvišenom Gospodaru. Shodno tome, nisam imala nikakvu dilemu. Naš brak se zasniva na versko-šerijatskim principima i u tom slučaju naravno da ni zakon Republike Srbije nije prekršen. Ima puno ličnosti na javnoj sceni Srbije, a i šire, o kojima bi trebalo raspravljati da li su prekršili taj isti zakon. Ali, mediji su raspravljali o muftiji, ne o njima.

Muftija Muamer Zukorlić   (foto: Maja Mojsovski Rašević)
Muftija Muamer Zukorlić (foto: Maja Mojsovski Rašević)

Ona je po profesiji ekonomista, završila je bankarstvo i master studije iz oblasti ekonomskih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, gde od 2007. godine predaje, a već tri godine obavlja dužnost generalnog menadžera. U skladu sa verom, ona nosi hidžab.

- Ja se sa svojim hidžabom osećam veoma superiornom i dominantnom. Hidžab koji nosim nije nikakav izraz ženine potčinjenosti ili superiornosti muškarca nad ženom. Hidžab je manifestacije ženinog duhovnog integriteta. On je ženi inspiracija i garancija duhovnog mira, spokoja i sveobuhvatnog prosperiteta. Njen je štit, posebno u današnjem svetu u kojem živimo – kaže ona i dodaje:

– Statistika o zlostavljanju žena je poražavajuća. U Kanadi na svakih šest minuta bude silovana jedna žena, u Americi žena je pretučena, u kući ili van nje na svakih 15 sekundi, nažalost, primera ima još mnogo. Zato je hidžab ženi štit. A s druge strane, predstavlja i krunu njenog identiteta.

Ipak, prema njenim rečima, Evropa nema pravu sliku žene u islamu, niti to želi. Zato je i mnogima nobično da žena sa hidžabom može da bude na poziciji na kojoj je ona, ali i da prihvati da bude “druga žena”.

– U porodici u kojoj sam rođena bila sam tretirana kao princeza. Ljubav i podrška koju sam dobijala od oca danas me čine ovakvom kakva jesam. Mogu reći da takav status imam danas i u braku. Jeste li ikad čuli da se muslimanke organizovano bore za svoja prava? Ne! Zato što su žene u islamu zadovoljne, ali Evropa smatra da su zaostale i potčinjene jer se uklapaju u njihovu percepciju slobode – priča ona, pa nastavlja:

– Dok su se žene u Evropi borile za svoja elementarna prava, i tek ih ostvarile u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka, žena u islamu je uživala u svim tim pravima. Islam je još pre 14 vekova ženi dao pravo na imetak, nasledstvo, obrazovanje, pravo da bira svog supruga, pravo na razvod – napominje Elma Elfić Zukorlić.

(Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track