PAKLENO: Toplotni udar prži Srbiju!
Foto: Stefan Jokić

Temperatura danas skočila na čak 39 stepeni

PAKLENO: Toplotni udar prži Srbiju!

Društvo -
Pakleno vreme u Srbiji će trajati do 14. jula. Na javnim mestima postavljaju se cisterne s vodom

BEOGRAD - Prave tropske vrućine obeležile su jučerašnji dan širom Srbije.Još toplije vreme biće narednih dana. Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se na području Srbije danas i sutra očekuje veoma toplo vreme s maksimalnom temperaturom do 39 stepeni.- U Srbiji će do 14. jula biti sunčano i veoma toplo vreme, sa slabim vetrom promenljivog pravca, jutarnjom temperaturom vazduha od 14 do 22, a najvišom dnevnom od 32 do 39 stepeni - najavljuju iz RHMZ.

Kako biste izbegli toplotni udar ili padanje u nesvest, lekari savetuju da uzimate što više tečnosti.- Redovno treba unositi tečnost, pre svega vodu, a eliminisati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Takođe treba češće jesti, pri čemu treba izbegavati hranu s visokim sadržajem proteina. Nosite laganu i komotnu odeću od prirodnih materijala svetlih boja, a prilikom izlaska napolje neophodan je šešir ili kapa sa širokim obodom i naočare za sunce - savetuju iz Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.Zbog najavljenih tropskih vrućina u Beogradu su na četiri lokacije postavljene cisterne s vodom za piće, a od 17 javnih česama u Nišu u funkciji je njih 16.

Hitna pomoćLJUDI KOLABIRAJU NA ULICIU Beogradu je juče od 67 lekarskih intervencija, 35 bilo na javnom mestu. Zbog visoke temperature u Kragujevcu je kolabiralo pet osoba, a građani su se najviše žalili na nizak krvni pritisak i tahikardiju. U Čačku je bilo 66 intervencija Hitne pomoći, a lekari savetuju pacijentima koji pate od hipertenzije da smanje osnovne doze lekova, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

GLAS NARODA / KAKO GRAĐANI PODNOSE VRUĆINENenad Ranković (33) vozač GSP- U autobusu radi klima, ali je svejedno teško, naročito kad upekne sunce u šoferšajbnu. Dešava se da se sav preznojim i ulepim, ali moram da držim koncentraciju i da budem ljubazan i nasmejan, jer znam da i putnike muči vrućina.Nenad Draginjić (35) radnik fast fuda- Radim u fast fudu već 15 godina. Mnogo je toplo napolju, a možete da zamislite kako je pored peći i vrelog ulja! Jeste teško za rad, izlazim napolje da se rashladim. Posle peći, napolju na suncu i betonu je milina!Saša Mladenović (21) udruženje za zaštitu životinja- Napolju je nepodnošljivo, a ja se protiv vrućina borim pre svega ishranom. Jedem uglavnom salatu. Životinjama je isto veoma vruće zbog krzna, pa ih treba šetati rano ujutru ili kasno uveče, hladiti ih i davati im mnogo vode.Žika Milošević (65) penzioner- Vrućine jedva podnosim, uglavnom stojim na promaji! Stavljam vlažne obloge i konzumiram tri do četiri litra tečnosti na dan. Za starije građane ovo vreme može da bude i opasno pa oni treba da obrate pažnju da se ne umaraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja