CRVENI ALARM: Za vikend ćemo se peći na paklenih 60 stepeni!
Foto: Fonet

Stigli ubedljivo najvreliji dani u 2015. godini, ko preživi pričaće

CRVENI ALARM: Za vikend ćemo se peći na paklenih 60 stepeni!

Društvo -
Zvanično, prema prognozama RHMZ, temperature će biti do 40 stepeni, ali kad ste direktno izloženi suncu, toplije je minimum za 15 stepeni jer se ljudsko telo dodatno zagreva

BEOGRAD - Srbiju očekuje paklene vrućine s temperaturom do 40 stepeni i naredna tri dana biće najvrelija u 2015. godini.Na meteorološkom alarmu naša zemlja je obeležena oker bojom, što znači da su vremenske prilike opasne.- Subota i nedelja će biti najtopliji dani ove godine, sa sličnim temperaturama kao 7. i 8. jula, kad su zabeležene jake vrućine. Čak će sada za vikend biti toplije za stepen i po nego tih dana. To znači da će temperatura na području Srbije iznositi od 36 do 39 stepeni. Početkom sledeće nedelje živa u termometru će se spustiti za stepen-dva, ali će i dalje biti toplo - kaže za Kurir Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ.

Međutim, pomenute temperature su one zvanične, koje se mere na poseban način. Međutim, mnogo je vrelije kad ste direktno izloženi suncu. Redakciji Kurira juče je pristiglo nekoliko fotografija termometara na kojima se živa na suncu zakucala na 50 stepeni Celzijusovih pošto nije bilo mogućnosti da prikazuju više podeljaka. Todorović ističe da treba razlikovati temperaturu vazduha i temperaturu koja se izmeri pod sunčevim zracima:- Direktno na suncu termometar može da izmeri i 60 stepeni, ali to nije temperatura vazduha, već temperatura materijala, stakla samog termometra. Postoje propisi i standardi za merenje temperature vazduha i isključivo su oni relevantni. Dakle, prilikom merenja meteorološka kućica mora biti okrenuta prema severoistoku, da teren bude travnat, a trava pokošena. Građani ne proučavaju fiziku i meteorologiju da bi mogli sami da izmere temperaturu vazduha. Logično je da minimum petnaestak stepeni bude toplije na suncu nego u hladu jer je ljudsko telo materijal koji se zagreva.

(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track