GORAŽDEVAC JE ZLOČIN NAD ZLOČINIMA: Roditelji ubijene dece 12 godina čekaju pravdu
Foto: Kurir

Zastrašujuće

GORAŽDEVAC JE ZLOČIN NAD ZLOČINIMA: Roditelji ubijene dece 12 godina čekaju pravdu

Društvo -
Nije ovo običan zločin, ja razumem da može neko nekog da ubije, da kidnapuje, ali da pucaš u 100 gole dece, sa 78 metaka u dva rafala i jednom pojedinačno, to je zločin nad zločinima, kaže otac ubijenog Panta Dakića.

GORAŽDEVAC - Roditelji ubijene srpske dece iz Goraždevca razočarani su činjenicom da ni posle 12 godina nema pravde za zločin koji je počinjen na reci Bistrici.Milisav Dakić, otac stradalog Pantelije, podsetio je da je njegov sin, kada je ubijen, imao samo 13 godina, a da je 12 godina prošlo i da ubice ostaju nekažnjene, dok roditelji Ivana Jovovića (19) nisu ni želeli da govore o nesreći koja ih je zadesila kada su izgubili sina.“Panto je imao 13 godina, a evo 12 godina ne mogu da se pronađu ne samo Pantov i Ivanov ubica, ni ubice oko 1400 Srba posle sukoba na Kosovu. To neko radi namerno, da li svesno ili ne, ne znam, ali to je stvar za koju smo znali da će se desiti“, rekao je Dakić. On je istakao da je cela Metohija bila upoznata sa nesrećom i da je bilo i onih koji su se radovali toj nesreći kada su deca ubijena na Bistrici.

“Nije ovo običan zločin, ja razumem da može neko nekog da ubije, da kidnapuje, ali da pucaš u 100 gole dece, sa 78 metaka u dva rafala i jednom pojedinačno, to je zločin nad zločinima“, kaže otac ubijenog Panta Dakića. Opisujući zločin koji se dogodio pre 12 godina Dakić je rekao da su deca bežeći od hitaca i pucnjave ''ostavljala kožu i meso na bodljikavoj žici''. “Pucalo se na dete koje je imalo godinu dana, pa to je van svake pameti. Ovde nema demokratije, ovde neće nikada da bude i nikada je nije bilo. Ovo nije prvi slučaj da mi ubijaju nekog iz porodice. Ubiljali su mi 1939. i 1941. i koliko treba da dam žrtava da se počinioci pronađu?“, upitao je on. Dvanaest godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći, na Kosovu i Metohiji, navršilo se danas, a za taj zločin još niko nije odgovarao. Pre 12 godina dok su se kupali u reci Bistrici ranjeni su Bogdan Bukumirić koji je tada imao 14 godina, Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i tada dvadesetogodišnji Đorde Ugrenović. Mirjana Srbljak, majka Dragane, koja je bila povređena u napadu pre 12 godina na Bistrici, kaže da je njena ćerka napustila Goraždevac, jer nije imala posao, iako su mnogi obećavali da će joj zaposliti ćerku. “Deca nam svakog dana idu, ovde žive samo deca političara i uživaju svaka moguća prava sva druga deca, samo oni znaju kako žive. Ja sam svoju teško odškolovala i mnogo mi je teško što su otišli, a teško je i drugima“, rekla je ona.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Mirjana Srbljak je prisećajući se dana kada je pre 12 godina njena ćerka povređena, istakla da je osećaj zastrašujući. “Kakav je osećaj to samo mi znamo. Danas ne znam ni da govorim, sve mi zuji to u glavi, ti tenkovi, pucnjava, vriska, kuknjava, lelek i stvarno bi hmnogo imala da kažem, ali ne mogu od Senke i Pantove mame. Stid me da kažem šta bi sve mogla da kažem, kako je tek njima“, rekla je Srbljak. Neki od povređenih nisu bili danas u Goraždevcu, oni koji su bili nisu želeli da javno govore o nesreći koja se dogodila pre 12 godina kada su u letnjem danu izgubili dva druga koja su sa njima bili na reci Bistrici gde su se kupali. Danas Srbi iz Goraždevca izegavaju Bistricu, idu na bazen koji je izgrađen u ovom selu jer su tu, kako kažu, nešto bezbedniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track