ODUZIMAJU IM SE LICENCE: Bez posla ostaje 1.500 lekara jer nisu skupili dovoljno bodova
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Neophodno promeniti zakon

ODUZIMAJU IM SE LICENCE: Bez posla ostaje 1.500 lekara jer nisu skupili dovoljno bodova

Društvo -
Oko 1.500 lekara od 1. januara 2016. ostaće bez licenci za rad, koje će im oduzeti Lekarska komora Srbije, jer nisu skupili dovoljan broj bodova tokom prethodnih sedam godina

BEOGRAD -Oni će zbog toga moći da rade samo u pratnji mentora, a privatinici i seoski lekari moraće da zatvore ordinacije, preneli su mediji.

Podsetimo, prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti nije predviđeno vraćanje licenci lekarima, pa ukoliko se on hitno ne izmeni nastaće veliki problem u zdravstvu, jer će doći do smanjenja broja lekara, a moraće da se izdvoji određen broj njih koji će morati da prate rad onih koji su ostali bez licenci.

- Oni, prema važećem zakonu, mogu da rade bez licence, ali nikako samostalno i samo uz prisustvo mentora, koga određuje poslodavac. Oni koji su sami u seoskim ambulantama i vlasnici privatnih ordinacija u kojima sami obavljaju praksu neće moći da rade kada budu izgubili licence.

Mentori suviše komplikuju situaciju i dodatno će opteretiti srpsko zdravstvo. Zamislite hirurga koji je izgubio licencu, a poslodavac mu je dopustio rad uz mentora. On ulazi u salu, prati ga mentor, operiše, ali svu dokumentaciju potpisuje njegov mentor. Zato je neophodno da se što pre izmeni zakon, a Komora će pokušati sve da se nekako prevaziđe situacija u vezi sa relicenciranjem lekara - izjavila je za medije dr Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track