Druga žena Mome Kapora i naslednice zaratile oko ulice!
Foto: Tanjug Marko đoković

Deo Mačvanske promenio ime

Druga žena Mome Kapora i naslednice zaratile oko ulice!

Društvo -
Otkrivanju ploče sa imenom književnika prisustvovala je samo supruga Ljiljana. Ćerke Jelena i Ana nisu bile ni obaveštene

BEOGRAD - U Beogradu je juče svečano otvorena Ulica Mome Kapora, ali ćerke slavnog književnika i slikara oštro su reagovale zato što uopšte nisu bile ni obaveštene, a samim tim ni pozvane da prisustvuju ovom važnom događaju!- Jelena i ja nismo pozvane na tu svečanost. Da tata kojim slučajem ovo može da zna, rekao bi: „Kad zrelo razmislim, situacija je takva da se uopšte ne isplati umreti“ - napisala je u subotu Ana Kapor na svom Fejsbuk profilu.Ljiljana bez komentaraNa pitanje Kurira zašto se, uprkos izostalom pozivu, nisu pojavile na otvaranju ulice koja nosi ime njihovog oca, ona kaže:- Tata nas je naučio da ne idemo tamo gde nismo pozvane. I toga se pridržavamo.Ploču sa piščevim imenom svečano su otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i Kaporova supruga Ljiljana, a sve to u okviru manifestacije „Momin krug“. Tu manifestaciju, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, svake godine organizuje zadužbina „Momo Kapor“, kojom rukovodi Ljiljana Kapor, ali ona juče nije želela da govori o tome zašto na svečanost nije pozvala piščeve ćerke.Inače, Kaporovo ime poneo je deo Mačvanske ulice, od Tamnavske do Bore Stankovića, a gradski menadžer Goran Vesić kaže da Beograd ovako zahvaljuje piscu kultnih romana kao što su „Beleške jedne Ane“, „Una“, „Provincijalac“...Najbolje mesto- Ne postoji bolje mesto i bolji deo grada u kome Kapor treba da ima svoje obeležje i po kome i buduće generacije treba da ga se sećaju. Momo je bio deo života svih nas, svi smo odrastali uz njegove knjige, učili, menjali se. Kao što je menjao nas, tako će, otkako je posthumno dobio ulicu, menjati i ovaj kraj - rekao je on.

Vladan VukosavljevićMOMA JE BEOGRAD OPISIVAO SRCEMGradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je na otkrivanju ploče rekao da je u složenom krvotoku beogradskih ulica konačno jedna mala, ali važna arterija dobila ime po Kaporu.- Ta arterija je važna zbog toga što se nalazi neposredno uz samo srce našeg glavnog grada, a to je Hram Svetog Save. Životni i umetnički opus Mome Kapora imao je direktne ili indirektne veze sa srcem. On je srcem opisivao svoj Beograd, crtao je, slikao i pisao, opisivao njegove ulice - kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track