HAOS U BEOGRADU: Migranti odbili da napuste voz, prodali im triput skuplje karte!

Izbeglice rešene da se dokopaju Mađarske

HAOS U BEOGRADU: Migranti odbili da napuste voz, prodali im triput skuplje karte!

Društvo -
S obzirom na to da nemaju vize, azilanti su morali da izađu iz vagona i nastave autobusima do granice, što sad prvi put nisu učinili. U Beogradu im kartu do Budimpešte naplatili 45 umesto 15 evra

BEOGRAD - Na železničkoj stanici u Subotici juče ujutro je nastao pravi haos jer migranti iz Sirije nisu želeli da izađu iz voza koji iz Beograda saobraća do Budimpešte. Oni su u Beogradu kupili karte do Budimpešte, ali nisu imali potrebne vize, pa je voz zato satima stajao na granici, a zbog ove situacije su ispaštali i „obični“ putnici. Izbeglice su tek posle podne izašle iz voza, čime je drama okončana.Naime, više desetina izbeglica iz Sirije vozom iz Beograda je pristiglo u Suboticu, koja je dosad bila i njihova poslednja stanica, odakle su put nastavljali peške ka autobuskoj stanici, a zatim se redovnim ili vanrednim autobusima prebacivali do Kanjiže i Horgoša. To, međutim, juče prvi put nije bio slučaj, te tako nijedan migrant nije želeo da napusti vagon. Svi su bili složni u nameri da se prebace do Budimpešte iako u Mađarsku ne mogu da uđu zbog nedostatka važećih putnih isprava.

Neki su se dokopali Mađarske... Azilanti na železničkoj stanici u Budimpešti
Neki su se dokopali Mađarske... Azilanti na železničkoj stanici u Budimpešti

Ispaštali i Srbi- Migrantima je naređeno da izađu, a zatim pešače do prelaza, gde mogu da pređu ilegalno. Oni to nisu želeli, pa je voz, po naređenju policije, satima stajao. Zadržani smo, dakle, i mi koji smo imali pasoše. Nije im padalo na pamet da nađu neko rešenje bar za nas koji imamo putne isprave, pa smo morali sami da se snalazimo za prelazak granice - priča Nevena R., koja se zatekla u vozu za Budimpeštu.Zanimljivo je da su migranti u Beogradu kupili karte do Mađarske iako su znali da neće moći da pređu granicu.- Imamo karte do Budimpešte koje smo u Beogradu platili 45 evra, a posle smo od drugih putnika saznali da one koštaju 15. Osim toga, u Subotici dve osobe u policijskim uniformama su nam tražile 50 evra da bi nam obezbedile siguran prelazak granice - priča Razan Rezeh iz Sirije.U „Železnicama“ juče nisu želeli da komentarišu navode o trostruko skupljim kartama za migrante, a problema je bilo i u saobraćaju međunarodnog voza „Avala“, koji je iz Beograda krenuo preko Budimpešte za Beč.Isključili vagoneNi ovaj voz „Mađarske železnice“ nisu htele da prime na svoju teritoriju i „Avala“ je stajala u stanici Aleksandrovo predgrađe sve dok iz njenog sastava nisu isključeni vagoni u kojima su se nalazili migranti. Nakon toga, vožnja je nastavljena.Konačnog rešenje za migrantsku krizu još uvek nema, a bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi predložio je da se u severnoj Africi, Srbiji ili Bugarskoj otvore prihvatni centri za izbeglice. Komentarišući ovaj predlog, ministar Aleksandar Vulin kaže da bi prvi korak morao da bude da se rešenje traži tamo gde je problem nastao - u Siriji i severnoj Africi.

Nebojša StefanovićNEĆEMO BITI CENTAR ZA AZILANTEMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da Srbija neće biti centar za azilante i ponovio da rešenje problema migranata treba naći na evropskom nivou, a da je Srbija spremna da prihvati jedan deo ljudi koji dolaze: - Ne mogu računati na Srbiju da ima startnu poziciju kao neke druge zemlje. Centar ne možemo da budemo, zašto bi Srbija to preuzela na svoja leđa. Mislim da to pre svega treba da bude neka od zemalja EU.

REAKCIJEDa li podržavate predlog bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija da se u Srbiji izgradi centar za migrante?Meho Omerović, SDPSVRHUNSKO LICEMERJESrbiji, koja je pokazala ljudskost i pomaže tim nesrećnim ljudima, sada staviti na teret sve njih jeste drsko i nepošteno. Sarkozi mržnjom prema migrantima želi da se vrati na političku scenu. Vrhunsko licemerje.Aleksandar Popović, DSSDA OBJASNI RUŠENJE GADAFIJANikola Sarkozi bi prvo trebalo do detalja da objasni svoju ulogu u rušenju Moamera Gadafija. Pored toga, verujem i da bi imao štošta da objasni o sopstvenom učešću u stvaranju aktuelne izbegličke krize.Aleksandra Jerkov, DSNEOZBILJAN ODNOS PREMA IZBEGLICAMANeozbiljne su izjave svih političara koji se na ovakav način odnose prema nesreći i krizi koje su zadesile izbeglice. On govori iz komocije čoveka koji sada čak više nema ni odgovornost za izgovoreno.Veroljub Arsić, SNSA ZAŠTO NE U FRANCUSKOJ?Jedna od zemalja u koju migranti žele da odu jeste i Francuska, kao članica Evropske unije, pa ne vidim razlog zašto onda Sarkozi, kad već ima ideje, ne bi predložio da se tamo izgradi takav centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track