STEFANOVIĆ SA PINTEROM: Sarađujemo sa mađarskom policijom, ali potrebna pomoć EU
Foto: MUP

Sastanak ministara unutrašnjih poslova

STEFANOVIĆ SA PINTEROM: Sarađujemo sa mađarskom policijom, ali potrebna pomoć EU

Društvo -
Ministar je naveo da će policije Srbije i Mađarske održavati svakodnevnu komunikaciju u vezi sa situacijom u graničnom pojasu, ali i celokupnom situacijom
1 / 5 Foto: MUP

SUBOTICA - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će policija nastaviti blisko da sarađuje sa mađarskim kolegama u cilju rešavanja problema izbegličke krize, ali da je u tom smislu neophodna pomoć EU.

"Za rešvanje ovog problema očekujemo pomoć EU, jer ni jedna ni druga zemlja ne mogu samostalno to da urade, ni finansijski ni u smislu kapaciteta koje možemo da pružimo", poručio je Stefanović tokom sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom.

On je, kako se navodi u saopštenju MUP-a, istakao da će se Srbija truditi da poštujući zakon, ljudska i humanitarna prava, obezbedi da oni "koji imaju pravo da zatraže azil to i učine, a oni koji žele da nastave put dalje ka evropskim zemljama, to i urade".

Evropa, kako je ukazao srpski ministar, mora da ponudi odgovor na pitanje šta sa onima koji nisu legitimni tražioci azila, odnosno ekonomskim migrantima. Kako ističe, to pitanje mora biti rešeno na spoljnim granicama Šengena, dakle ne kada oni uđu u Srbiju ili Mađarsku, već u Bugarskoj i Grčkoj, koje su prve zemlje EU sa kojima se suočavaju.

Ministar je naveo da će policije Srbije i Mađarske održavati svakodnevnu komunikaciju u vezi sa situacijom u graničnom pojasu, ali i celokupnom situacijom.

"Ako je reč o ljudima koji imaju pravo da zatraže azil u granicama EU, onda se mora naći rešenje koje će sadržati odgovore gde će ovi ljudi ići, kako će biti smešteni i kako na najbolji način da budu ispoštovana njihova humanitarna i ljudska prava", poručio je posle sastanka ministar Stefanović.

On je dodao da će ministar Pinter na predstojećoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova EU izneti probleme.

"Očekujemo da će na toj konferenciji biti doneto rešenje koje će biti dobro i za Evropu i za migrante, ali i za naše države, koje su zemlje tranzita", zaključio je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Pinter rekao je da bi voleo da se pitanje migranata reši već na granicama Šengena - ko su oni koji imaju pravo na azil, a ko su ekonomski migranti koji nemaju pravo da uđu u EU. "Spremni smo da obezbedimo sve što je predviđeno kartom azila i da im obezbedimo sve što je potrebno", rekao je Pinter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track