SRBI PRIČAJU O POLITICI, ALI SE NE RAZUMEJU U NJU: Građani ne znaju ni ko im je predsednik Skupštine
Foto: Profimedia

Istraživanje pokazalo da malo znamo o Parlamentu

SRBI PRIČAJU O POLITICI, ALI SE NE RAZUMEJU U NJU: Građani ne znaju ni ko im je predsednik Skupštine

Društvo -
71 odsto građana misli da poslanici u svom radu više brinu o stranačkim interesima nego o interesima građana, dok samo njih 14 odsto veruje da poslanici zastupaju interes građana

BEOGRAD - Velika većina građana ne zna ili vrlo malo zna o Skupštini Srbije, a čak 71 odsto njih smatra da poslanici više brinu o interesima svojih stranaka nego o građanima, pokazalo je ovogodišnje istraživanje o učešću građana u demokratskim procesima, koje je danas predstavljeno.

Istraživanje, koje je u julu uradila agencija "Ipsos Stratedžik Marketing", pokazalo je da 71 odsto građana misli da poslanici u svom radu više brinu o stranačkim interesima nego o interesima građana, dok samo njih 14 odsto veruje da poslanici zastupaju interes građana.

"Rezultati nisu naročito dobre vesti", rekla je Svetlana Logar iz "Ipsos Stratedžik Marketinga", dodajući da ta agencija prati stavove građana o parlamentu od početka demokratskih procesa i da je Skupština Srbije uvek bila među onima u koje građani imaju najmanje poverenja.

Istraživanje je pokazalo i visok stepen nepoverenja prema političarima, budući da čak 68 odsto ispitanika misli da oni ne govore istinu, a svega osam odsto da govore istinu.

Ne znaju na kojoj funkciji je Maja Gojković, Foto: Zorana Jevtić
Ne znaju na kojoj funkciji je Maja Gojković, Foto: Zorana Jevtić

Čak 65 odsto ispitanika ne zna ništa, ili vrlo malo zna o Skupštini Srbije, a 70 odsto njih ne zna ništa o ulozi poslanika, rekla je Logar.

Na pitanje ko je aktuelni predsednik Skupštine Srbije tačan odgovor je znalo 53 odsto građana, odnosno nešto više od polovine, dok je trećina građana znala koliko poslanika ima Skupština Srbije.

Istraživanje je pokazalo i da građani u velikoj meri nisu zadovoljni radom najvišeg zakonodavnog tela - 48 odsto njih je nezadovoljno, 18 odsto zadovoljno, dok je 35 odsto na to pitanje odgovorilo i da je zadovoljno i da nije.

Najnezadovoljniji su mlađi ljudi, koji su završili više i visoke škole. Na pitanje koja je funkcija parlamenta, 36 odsto građana nije dalo nijedan tačan odgovor, dok je 18 odsto njih znalo po kojem izbornom sistemu se biraju republički poslanici.

Da parlament efikasno vrši kontrolnu funkciju nad radom vlade smatra 19 odsto ispitanika, a istraživanje je pokazalo i da 13 odsto njih smatra da su poslanici dostupni građanima.

Logar je navela da je prethodnih godina konstatovan porast nezainteresovanosti građana za politiku, a da je ove godine prisutan mali prekid tog rasta i da je 28 ispitanika reklo da je donekle zainteresovano za rad republičkog parlamenta.

Foto: Beta
Foto: Beta

Čak 93 odsto građana nikada nije bilo u zgradi Doma Narodne skupštine, a o parlamentu, njegovoj ulozi i značaju, građani su rekli da su se najviše upoznavali preko medija, a samo pet odsto njih u školi.

Poptredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da će i ovo istraživanje, ali i osnivanje parlamentarne grupa za otvoreni parlament doprineti da najviše zakonodavno telo u zemlji bude dostupnije građanima.

"Ovi rezultati govore šta još treba dodatno uraditi", rekao je Marinković, najavljujući u oktobru "Nedelju parlamentarizma", u okviru koje će poslanici promovisati rad parlamenta građanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track