Stefanović: Šaljemo dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom
Foto: MUP Srbije/Arhivska Fotografija

Haos na Horgošu

Stefanović: Šaljemo dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom

Društvo -
Cilj je da se spreče dalji napada na mađarsku policiju sa naše teritorije i da se na human i pristojan način odvoje migranti od ograde i mađarske policije, rekao je ministar unutrašnjih poslova

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da će uputiti dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom kako bi se sprečili dalji napadi na mađarsku policiju, kao i da je Republika Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo naše teritorije.

„Odlučio sam da pošaljemo dodatne policijske snage i sa direktorom policije dogovorio modalitet kako da se to uradi. Cilj je da se spreče dalji napada na mađarsku policiju sa naše teritorije i da se na human i pristojan način odvoje migranti od ograde i mađarske policije“, rekao je Stefanović podsetivši da se na graničnom prelazu Horgoš 2 danas dogodilo više incidenata, kada je grupa migranata pokušala da probije ogradu, a mađarska policija upotrebila suzavac i vodene topove.

„Učinićemo sve da incidenata više ne bude, ali voleli bi smo i kada bi mađarske kolege manje agresiovno postupale prema migrantima. Tada bi situacija bila lakša za kontrolu“, rekao je Stefanović.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

On je istakao da srpska policija neće dozvoljavati da se bilo kakvi incidenti događaju na teritoriji Srbije – „pokušaćemo da na miran i normalan način sprečimo dalju esklaciju sukoba“.

Prema njegovim rečima, migrante koji se nalaze uz granični pojas sa Mađarskom, one koji to žele, policija vraća u prihvatni centar u Kanjiži, odakle mogu da krenu bilo kojim drugim pravcem koji izaberu.

Ministar Stefanović je dodao da se istovremeno vode razgovori sa mađarskim kolegama u cilju uspostavljanja potpunog mira i stabilnosti u graničnom pojasu.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Srpski ministar policije je naglasio da je Republika Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo naše teritorije.

„Razgovaramo sa mađarskim kolegama kako da ovakvu vrstu incidenata izbegnemo ubuduće“, rekao je Stefanović.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

„Želimo da sprečimo i izbegnemo da migranti napadaju mađarsku policiju sa naše teritorije upotrebljavajući kamenice i zapaljene gume, jer to nije u duhu dobrih odnosa koje imamo sa Mađarskom, a naravno, i u skladu sa pozitivnim propisima, ne želimo da dozvolimo da neko sa naše teritorije napada organe druge države“, dodao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track