MILETIĆ OČEKUJE ŠETNJU BEZ INCIDENTA: Atmosfera pred Prajd opuštenija i bolja
Foto: Tanjug / Tanja Valič

Organizatori Parade ponosa spremni za nedelju

MILETIĆ OČEKUJE ŠETNJU BEZ INCIDENTA: Atmosfera pred Prajd opuštenija i bolja

Društvo -
Ovo je prva godina da je Prajd najavljen normalno. Izveštaji su bili onakvi kakve smo želeli, bez tekstova koji su ličili na one koji si izašli prošle godine o krvi i sličnim stvarima, rekao je Miletić

BEOGRAD - Atmosfera pred održavanje Parade ponosa u nedelju, 20. septembra je bolja i opuštenija nego ranijih godina, kažu danas iz Organizacionog odbora dodajući da nemaju informaciju o tome da iz bezbednosnih razloga Prajd možda ne bude održan.

"Koliko znamo kao organizatori nemamo nikakve informacije te vrste. To nije pitanje za nas, to je pitanje za policiju koja se bavi bezbednosnim procenama'', rekao je predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić.

Kako kaže, odgovor koji dobijaju u razgovoru je da je ono što čini taj odbor dovoljno da se osigura bezbednost, a da je eksterna bezbednost posao policije, da će zaštita biti u skladu sa tim, ali da će biti sve uredu. On je istakao da je atmosfera u društvu drastično bolja i relaksiranija u odnosu na prošle godine.

"Ovo je prva godina da je Prajd najavljen normalno. Izveštaji su bili onakvi kakve smo želeli, bez tekstova koji su ličili na one koji si izašli prošle godine o krvi i sličnim stvarima'', rekao je Miletić dodajući da su predstavnici institucije davali afirmativne izjave, ali ne u tolikoj meri kao proteklih godina.

On je istakao i da je Nedelja ponosa prošla bez ikakvih problema. To potvrđuje, kako kaže, i podatak da su se ljudi iz nekog razloga plašili da dođu na neki od događaja tokom Nedelje ponosa, a da sada dolaze bez problema.

"Policija je, takođe, opuštenija. Postalo je sve jednostavnije, uhodano i dobro'', rekao je Miletić da nije bilo nekih većih pretnji kojima se inače bavi policija.

Navodeći da nema preterano pisanih nagoveštaja ko će prisustvovati Prajdu, on je istakao da su prisustvo najavili ministri Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Ivan Tasovac, gradonačelnik Siniša Mali, poverenica Brankica Janković, poslanici, ali i gosti iz inostranstva.

Na konferenciji je potpisan i sporazum o saradnji sa solunskim Prajdom, a Boban Stojanović iz Organizacionog odbora je rekao da će biti moguće otići i na Ponos trans osoba koji se održava u 11 sati u Pionirskom parku.

Kako je rekao, učesnici Ponos transa moći će da se pridruže Prajdu, dok će učesnici Parade ponosa, takođe, moći da prisustvuju skupu u Pionirskom parku.

Inače, kolona će se kretati od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, zatim ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazije, do Trga Nikole Pašića, gde se održava završni deo parade. Ulaz za građane su Trg Slavija, Savski trg iz pravca Železničke stanice i Trg republike u smeru Terazija, a ulazi će biti otvoreni od 10 do 11.30 sati. Pozdravni govor održaće prva kuma Parade ponosa Beograd Biljana Srbljanović, a početak šetnje planiran je za 12.20 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track