NESTALE 5. OKTOBRA 2000: Policija još traži slike vredne 80.000 evra!
Foto: Profimedia

Ni traga od ukradenih dela

NESTALE 5. OKTOBRA 2000: Policija još traži slike vredne 80.000 evra!

Društvo -
Iz kolekcije Narodne skupštine, koja predstavlja nacionalno blago, nedostaje još 55 slika ukradenih prilikom demonstracija 2000.

BEOGRAD - „Glava muškarca“ Petra Lubarde, „Vinogradi“ Milana Konjovića i „Sveti Stefan“ Mila Milunovića samo su neke od 55 skupocenih slika koje su u petooktobarskoj noći 2000. ukradene iz Doma Narodne skupštine, od kojih ni danas, 15 godina kasnije, nema ni traga.

Milan Konjović - „Kuća u vinogradu“
Milan Konjović - „Kuća u vinogradu“

One su možda bolje prošle od onih koje su demonstranti uništili, kao što je bio slučaj s radom Stojana Aralice, dok je jedan od radova Save Šumanovića ostavljen da pliva u vodi.

Lojze Spacal - „Ribarski zaliv“
Lojze Spacal - „Ribarski zaliv“

Vraćene sa mašnicom

Vredna kolekcija Narodne skupštine, koja predstavlja nacionalno blago, trajno je okrnjena.- Presretao sam demonstrante koji su nosili slike kao da nose kesu namirnica iz prodavnice i preklinjao ih da ih vrate u Skupštinu. „To je narodno blago, razumite“, govorio sam im, a oni su me optuživali da sam nacionalista. Sećam se Lubardinog dela koje je gorelo, pa je siva slika urađena lakovima odjednom postala crvena i nepovratno uništena. Sećam se skulptura, koje je tek trebalo izvesti do kraja, a koje su te noći razbijene u param parčad - priča za Kurir istoričar umetnosti Nikola Kusovac, tadašnji kustos Narodnog muzeja.
Zlatko Prica - „Mrtva priroda“
Zlatko Prica - „Mrtva priroda“

Te noći ukradeno je 90 slika, a na sajtu MUP nalazi se spisak od njih 55 za kojima policija i dalje traga. Preostalih 35 vraćano je na razne načine. Četiri slike, urolane i vezane mašnicama, ostavljene su u novogodišnjoj noći 2005. ispred Narodnog muzeja. Neke su pronađene na aukcijama, dok je u kolekciji jednog ljubitelja umetnosti pronađena slika koju je na „slobodnom tržištu“ kupio za 3.000 evra.

  Vladimir Krstić - „Brana“
Vladimir Krstić - „Brana“

Otkriven Šumanović

- Nijedna od 55 ukradenih slika nije vredna manje od 1.500 evra, što znači da nedostajuća kolekcija vredi oko 80.000 evra - kaže Kusovac.
Vilim Svećnjak - „Sušak“
Vilim Svećnjak - „Sušak“

Najvrednije delo koje je vraćeno u Dom Narodne skupštine je „Pogled na kapelu Svete Petke u Šidu“ Save Šumanovića.

SramotaUKRADENE KNJIGE NA BUVLJAKUU demonstracijama 5. oktobra nestala je i knjiga „Protokol Svetoandrejske skupštine“ o zapisima iz 1858. Srećom, pronašla ju je Milena Nikolić, nekadašnja sekretarica poslaničkog kluba JUL, koja ju je kupila na buvljaku za 30 dinara i vratila u skupštinsku biblioteku. Na buvljaku je pronađeno i jedno vredno delo Dušana Radonjića iz 1936. Mnogi građani donosili su slike u Narodni muzej na procenu ne znajući da su ukradene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track