NADMOĆ: Hrvatska vojska i dalje mnogo slabija od srpske
Foto: Aleksa

Uzalud nabavljaju raketne lansere, ali to im ne vredi

NADMOĆ: Hrvatska vojska i dalje mnogo slabija od srpske

Društvo -
Vojska Srbije jača je u artiljeriji, tenkovima i vazduhoplovstvu, dok vojska Hrvatske ima prednost u floti i mornarici, kažu za Kurir u vojnom vrhu

BEOGRAD - Pokušaj hrvatske vojske da nabavkom 16 lansera za balističke rakete, dometa 300 kilometara, preuzme ulogu vojne sile u regionu - uzaludan je.Iako je reč o moćnom oružju, njegova količina nije dovoljno velika da bi hrvatska vojska nadmašila srpsku, od koje je znatno slabija i u naoružanju i u ljudstvu.Sami proizvodimoPored toga, još nije ni potvrđeno da je američki Pentagon, od kojeg je zvanični Zagreb tražio donaciju 16 raketnih lansera, pristao da Hrvatima uruči ovo oružje. Međutim, u njihovim medijima se uveliko govori o vojnoj nadmoći Hrvatske nad zemljama u okruženju. U vojnom vrhu Srbije na sve to imaju kratak komentar - što je babi milo, to joj se i snilo.- Pretenciozno je govoriti da bi nabavka 16 višecevnih lansera M270 MLRS mogla da poremeti ravnotežu snaga u regionu. Srbija je već sada u prilici da proizvede noviji tip lansera „Orkan“, koji bi imao domet oko 100 kilometara, i to bez ičije pomoći ili donacije. Treba imati u vidu i trenutno stanje. Vojska Srbije je jača u artiljeriji, tenkovima i vazduhoplovstvu, dok vojska Hrvatske ima prednost u rečnoj floti i mornarici - kaže za Kurir izvor iz vojnog vrha.Nove uniformeSrbija ima skoro tri puta više tenkova od Hrvatske i oko duplo više raketnih lansera. Međutim, zapravo ni jedni ni drugi se ne mogu pohvaliti očuvanom i kvalitetnom tehnikom, kao ni dovoljno obučenim vojnicima. Hrvatska znatno više ulaže u odbrambeni sistem. Dok ona nabavlja oklopna vozila i helikoptere, Vojska Srbije se može pohvaliti samo novim uniformama i pešadijskim naoružanjem za specijalnu brigadu.

Aleksandar RadićNEDOVOLJNO OBUČENI I KORISTE STARU TEHNIKUOčigledno je da Hrvatska želi da se postavi kao regionalna vojna sila, ali po obuci vojske i kvalitetu tehnike na istom je nivou kao i Srbija, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.- Štošta od vojne tehnike nasleđeno je iz perioda JNA i stalo je. Šta reći o hrvatskom vazduhoplovstvu koje se oslanja na znanje i iskustvo pilota starog više od 50 godina. Slična situacija je i u Srbiji - nedovoljno obučen kadar i stara tehnika - zaključuje Radić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track