Političari huškaju paore!

Blokada Pančeva se nastavlja

Političari huškaju paore!

Društvo -
Pojedine političke partije navode ratare da blokiraju puteve kako bi sakupile izborne poene, tvrde banatski poljoprivrednici

PANČEVO - Uzeli pare, a opet se bune!Proteste poljoprivrednika koji se bune zbog novog načina raspodele subvencija podržava samo jedno od 11 udruženja i asocijacija poljoprivrednika, tvrde banatski ratari, koji su prošle godine bili vođe protesta, a sada odbijaju da učestvuju u njima.

Zoran Novaković iz Banatskog Novog Sela kaže da su poljoprivrednike instruisali političari kako bi se rasturila udruženja, s ciljem da sakupe jeftine političke poene.

- Ti što se bune ne proizvode ništa i umesto da zavrnu rukave i počnu da rade, oni sede na drumu. Nepošteno je buniti se protiv novih mera, a istovremeno su svi oni već uzeli avans za podsticaje i bonove za gorivo - kaže Novaković.

Njegov kolega Nikola Bukazić iz Dolova kod Kovina kaže da protesti nemaju nikakvog smisla i da vređaju razum svakog ko se bavi poljoprivredom.

Većina banatskih paora kaže da od novog načina subvencionisanja koristi imaju svi ratari, za razliku od starog, gde je bilo mnogo zloupotreba.

- Deljene su subvencije od 14.000 dinara po hektaru za zemlju koja nije obrađivana. Sada je tome došao kraj. Koliko proizvedeš, toliko ćeš i dobiti - kaže Nikola Bodrožić iz Vladimirovca.

Ratari u Vojvodini, nezadovoljni Vladinom uredbom koja predviđa subvencionisanje po prinosu, a ne po hektaru, nastavili su protest.

- Novi sistem je loš jer nismo dobili nikakve garancije. Neka oni nama isplate 14.000 po hektaru - kaže Ardeljan Sorin iz Banatskog Novog Sela.

On je ipak priznao da su skoro svi poljoprivrednici podigli avans i bonove za gorivo.

- Ljudi nemaju para i naravno da su uzeli avans i bonove - kaže Sorin.

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika odlučili su sinoć oko 19 sati da ipak razgovaraju s ministrom poljoprivre de Dušanom Petrovićem o novim merama agrarne politike.

Do zaključenja Kurira razgovori nisu okončani.

Zoran Novaković iz Banatskog Novog Sela

Ardeljan Sorin na čelu nezadovoljnih paora

Palma pomerio traktor

Lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu juče su, pri povratku sa tribine u Zrenjaninu, nezadovoljni ratari Vojvodine pustili na barikadi, ali morao je da uđe u traktor, da ga upali i pomeri.

- Kad smo se vraćali, naišli smo na traktorsku barikadu na putu, kolona zaustavljenih vozila bila je duga oko dva kilometra. Onda je jedan rekao: „Gospodine Markoviću, vi ste pravi domaćin, a kada nam tvrdite da se razumete u poljoprivredu, hajde popnite se u ovaj traktor i, ako ga pomerite, pustićemo vas.“ Uđem u traktor, upalim ga i pomerim, oni udare u aplauz i puste me - rekao je Marković.

Petrović: Ne menjamo politiku

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je da je nemoguće promeniti poljoprivrednu politiku.

- To bi značilo da novac za gorivo treba da vrati 250.000 poljoprivrednika, kao i njih 170.000 kojima je već isplaćeno preko dve milijarde dinara na ime avansa za podsticaje za setvu. Tako bi iz budžeta bilo potrebno izdvojiti 35 milijardi dinara, a ne kao što je predviđeno 22 milijarde - kazao je on.

Blokirano:

- putevi od Pančeva prema Beogradu

- Zrenjanin-Kikinda

- Novi Sad - Bačka Palanka

- Zrenjanin-Beograd

- Šid ka graničnom prelazu Tovarnik

- Sremska Mitrovica - Kuzmin

- Kovačica-Titel

- Inđija - Novi Sad

- Vrbas-Srbobran

- Kragujevac-Topola

- Cerevac-Rača

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track