ISLAMISTI IZ ŠUMADIJE: Pavlovići vrbuju Srbe u redove džihadista
Foto: Ceca Dala Slike

Prodali veru za večeru

ISLAMISTI IZ ŠUMADIJE: Pavlovići vrbuju Srbe u redove džihadista

Društvo -
Bračni par iz sela Bosuta kraj Aranđelovca zajedno sa zetom Samirom Cicvarom sa ratišta iz Sirije u potrazi za novim borcima tzv Islamske države

BEOGRAD - Goran (49) i Mirjana Pavlović (47), iz sela Bosuta kraj Aranđelovca koji se već dve godine bore u Siriji u redovima džihadista zajedno sa zetom, inače bosanskim islamistom Samirom Cicvarom od letos pokušavaju da u redove tzv Islamske države regrutuju još mladih ljudi, a prvenstveno Srba, otkriva Kurir.

- Uglavnom traže mlade ljude koji su nemaju posla ni para, iz ekonomsko ugroženih sredina.... Što se Srbije tiče, meta im jeste prvenstveno Novi Pazar ali lobiraju i po Nišu, Leskovcu, Beogradu... Oni imaju svoje ljude ovde kojima nude novac za svakog ko im se pridruži a postoji posebna tarifa za posrednika je ukoliko uspe nekog iz pravoslavne vere da preobrati u islam. Do ovih saznanja smo došli nakon prijave mladića iz okoline Leskovca koji je policiji ispričao da ga je krajem septembra kontaktirao izvesni Samir iz Sarajeva i predložio mu da preko Turske ode u Siriju, da će ga tamo čekati Pavlovićeva ćerka Nevena i zet i da će oni dalje pobrinuti za njega. Pitali su ga da li poznaje još nekoga ko bi išao sa njim na ratište a da su oni spremni da pomognu novčano da njegova sestra ode na lečenje pošto je invalid... On je odmah to prijavio policiji. Imamo saznanja da je bilo još nekoliko pokušaja vrbovanja i po centralnoj Srbiji a da je među njima bilo i Srba. Konkretno, ćerka Nevena je letos zvala svoju drugaricu iz Beograda i predlagala joj da im se pridruži a da će joj njeni prijatelji pomoći da otplati dugove - objašnjava naš izvor iz bezbednosnih struktura.

Pavlović, koji je pre dve godine prvi otišao za Siriju a ubrzo i Mirjana, bio je zaposlen u Vojnotehničkom institutu do 1995. godine, imao je čin poručnika, potom je napustio Vojsku i počeo da radi kao carinik. Ubrzo je dao otkaz i počeo da vozi taksi u Beogradu ali ni tu se nije dugo zadržao.

Prema operativnim saznanjima, on je u islam je prešao 2002. godine, preko prijatelja muslimanske veroispovesti. Klanjao se u beogradskoj džamiji, proučavao je Kuran, išao u Meku... Sa suprugom i ćerkom jedno vreme je živeo u Gornjoj Maoči u Bosni, centru vehabijskog pokreta. Ćerku još maloletnu udao je za Samira Cicvaru, koji se dovodio u vezu sa napadom na američku ambasadu u Sarajevu, za koji je osumnjičen vehabija Mevlid Jašarević, kao i sam Pavlović.

- Ćerka je je u međuvremenu rodila dvoje dece ali ih je ostavila u Bosni i otišla u Siriju. I tamo se bori u prvim redovima džihadista. Pavlović pored Mirjane ima još jednu ženu Bosanku Asimu Handanagić. Pavlovići od oktobra 2013 godine nisu dolazili u Srbiju - dodaje sagovrnik Kurira.

Dva meseca pre nego što su napustili zemlju policija upala u kuću Pavlovića u selu Bosuta. Uhapšeni su Goran, njegov otac Tomislav i zet Ismet Cicvara zbog držanja velike količine nelegalnog oružja i zbog sumnje da su pružali utočište pripadnicima radikalnog islamističkog pokreta vehabija, ali su ubrzo pušteni da se brane sa slobode. Zaplenjeni su škorpion sa metkom u cevi, kratež, malokalibarska puška, vazdušna puška, veća količina dimnih kutija i municije svih kalibara.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track