BORBA PROTIV RAKA: Kubanske vakcine stigle u Srbiju
Foto: Dragan Kadić

Realizovan dogovor koji je postignut u maju

BORBA PROTIV RAKA: Kubanske vakcine stigle u Srbiju

Društvo -
U Ministarstvu zdravlja navode da je 1. oktobra potpisan memorandum između Instituta CIMAB i Instituta „Torlak“ o nabavci 1.680 jedinica leka

BEOGRAD - Prva isporuka kubanskih vakcina „simavaks EFG“, koje se koriste u lečenju obolelih od karcinoma pluća, stigle su u petak avionom sa Kube u Srbiju.U Ministarstvu zdravlja navode da je 1. oktobra potpisan memorandum između Instituta CIMAB i Instituta „Torlak“ o nabavci 1.680 jedinica leka. Kubanska vakcina u Srbiji će se davati u okviru kliničke studije (treće faze istraživanja).

U njoj će moći da učestvuje samo 30 pacijenta, a pristigle količine biće dovoljne za dve godine istraživanja. Tretmani će se sprovoditi na Klinici za pulmologiju KCS, u KBC Bežanijska kosa i Institutu za plućne bolesti u Kamenici.Ministar zdravlja Zlatibor Lončar navodi da u ponedeljak počinju prva testiranja ljudi koji žele da prime vakcinu. Oni će najpre uraditi imunološki test „ilajza“.

- Dobio sam informaciju od kolega s Kube da, prema poslednjim istraživanjima, ova vakcina za dve do pet godina produžava život pacijentima koji su u terminalnoj fazi - kaže Lončar i dodaje da za 15 dana dolaze stručnjaci sa Kube, koji će ovde ostati mesec dana i pratiti svakog pacijenta.Inače, ovaj lek karcinom pretvara u hroničnu bolest i velika je nada za obolele od raka, pa su zato veliko interesovanje pokazali i pacijenti iz regiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track