Advokati Brozovih traže spisak imovine

Advokati Brozovih traže spisak imovine

Društvo -
Naslednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRJ su supruga Jovanka, sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz

BEOGRAD - U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je nastavljen ostavinski postupak zaostavštine nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, na kome su advokati članova Brozove porodice ponovo zahtevali dostavljanje odgovarajućih spiskova pokretnih stvari kako bi bila utvrđena konačna istina.

Porodični advokati Goran Petronijević, Branislav Blažić i Violeta Kočić Mitaček objasnili su, nakon ročišta, zatvorenog za javnost, da će uputiti Skupštini Srbije zahtev radi dobijanja spiskova imovine."Videćemo na sledećem ročištu, zakazanom za 11. jul, da li ćemo konačno doći do istine", kazala je Kočić Mitaček - advokat Zlatice i Miše Broza.

Petronijević je kritikovao pravobranilaštvo, dvoumeći se da li njihovi zahtevi znače "malicioznost ili pritisak na sudije" i naglasio da u ostavinskom postupku učestvuju isključivo zakonski naslednici ili njihovi punomoćnici.

"Tek nakon okončanja ostavinskog postupka pravobranilaštvo, kao predstavnik i zastupnik interesa države može, ukoliko smatra da država pretenduje na vlasništvo nad nekim stvarima pobrojanim u ostavinskom rešenju, da pokrene poseban postupak u kome će se utvrđivati osnov takve težnje", smatra Petronijević.Dakle, ne može država da učestvuje u postupku u kome nema nikakav pravni interes, jer nije po zakonu o nasleđivanju zakonski naslednik, dodao je on."Ne može se mešati, izuzev ako nema nameru da vrši pritisak na sud ili opstrukciju čitavog postupka", rekao je Petronijević, ubeđen da sud neće prihvatiti učešće predstavnika države u ostavinskom postupku i rezigniran što, kako je kazao, posle ovoliko vremena od Titove smrti i nekoliko ročišta i dalje "ne možemo da dođemo do spiskova".

Stav advokata porodice Broz je da država treba da bude saveznik u čitavom postupku, s obzirom na to da je u interesu svih da se on zakonito okonča i da "niko nikoga ne ošteti - ni država naslednike, ni naslednici državu".

Arhiv Srbije i Crne Gore dostavio je Prvom osnovnom sudu spisak od 379 strana sa popisom pokretnih stvari koje su pripradale nekadašnjem jugoslovenskom predsedniku.Pored ovog, potrebno je još pribaviti i spiskove sa popisom niza pokretnosti i to iz Istorijskog muzeja Jugoslavije, na zahtev punomoćnika Jovanke Broz. Na tim spiskovima su evidentirani pokloni koje su dobijali Broz i njegova supruga, popisi nakita, više od šest hiljada knjiga, kao i negativi i slajdovi.Takođe, potrebno je pribaviti 2.225 albuma, kao i registre sa fotografijama od 1948-66 i 1967-79. godine. Naslednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRJ su supruga Jovanka, sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz. Jovanka Broz je tražila da se izuzmu njene lične stvari.

Ostavinska rasprava između Titovih naslednika započela je, na zahtev njegovog, sada pokojnog, sina Žarka, 14. decembra 1983. godine.Jovanka Broz je do sada podnela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje lične imovine, među kojom se, pored mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima ("rols-rojs", beli "kadilak", "linkoln"...).

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle s brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi...Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov.

Tu je i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track