Završavaju se još četiri nova dečja igrališta

Igrališta

Završavaju se još četiri nova dečja igrališta

Beograd -
Ona se nalaze u stambenom naselju Borča III, Denkovoj bašti, Miljakovačkom parku i u Ulici Danila Lekića na Bežanijskoj kosi

BEOGRAD- Nakon završenih dečjih igrališta ispred Hrama Svetog Save, kod sportske hale u Padinskoj skeli i u stambenom naselju Veljko Vlahović u Braće Jerković 191, u Beogradu se završavaju još četiri dečja igrališta. Ona se nalaze u stambenom naselju Borča III, Denkovoj bašti, Miljakovačkom parku i u Ulici Danila Lekića na Bežanijskoj kosi.

Stambeno naselje Borča III u Borči dobija novo dečje igralište koje se nalazi na zelenoj površini u Ulici Treća nova kod broja 36 i u neposrednoj blizini Osnovne škole „Jovan Ristić”. Radijalnog je oblika, naslonjeno na trotoar.

Dve staze od betonskih ploča, simetrično postavljene sa unutrašnje strane, vode do središta samog igrališta i do rekvizita. Sa druge strane igrališta izgrađena je nova pešačka staza koja vodi do obližnjeg vrtića. Samo igralište ima 250 kvadratnih metara, a ispod rekvizita postavljena je gumena podloga (200 metara kvadratnih). Na stazama su postavljene tri betonske klupe bez naslona i dve đubrijere.

Od ukupnog broja najmodrenijih HAGS-ovih rekvizita (vrteška, tobogan, njihalice, klackalice i ljuljaške), tri su za decu sa posebnim potrebama. Oko celog igrališta na površini od 330 kvadratnih metara biće obnovljen travnjak nasipanjem i razastiranjem humusa i sejanjem travnog semena.

Denkova bašta, stambeno naselje na optšini Zvezdara koje se proteže duž Ulice Vojislava Ilića, dobila je u Velikomoravskoj ulici, koja ide sredinom ovog naselja, novo dečje igralište. Igralište je izgrađeno na postojećoj travnoj površini, polukružnog je oblika i smešteno je duž trotoara.

Do najsavremenijih HAGS-ovih rekvizita se stiže od trotoara stazom urađenom od betonskih ploča na kojoj su montirane četiri klupe bez naslona i postvaljene dve đubrijere. Preko skoro celog igrališta (245 kvadratnih metara), na podlozi od rizle, izlivena je guma ispod svih rekvizita od kojih su dva za decu sa posebnim potrebama.Radovi koji se izvode u Miljakovačkom parku, poznatom još kao Park japansko-srpskog prijateljstva, učiniće ovu zelenu površinu na opštini Rakovica izuzetno atraktivnom.

Do kraja proleća biće završena izgradnja potoka koji se na kraju završava sa malim jezerom, pored koga su klupe i fitnes sprave na otvorenom. Kutak u blizini potoka i jezera biće preuređen u mini botanički vrt, gde će nastavnici biologije dovoditi osnovce na časove u prirodu. Istovremeno, zaposleni u „Zelenilu – Beograd” uradili su na ovoj površini novo dečje igralište i to direktno na zelenoj površini.

Oko celog igrališta, koje je u obliku trougla, izgrađena je staza od dva reda betonskih ploča (30 kvadratnih metara) i postavljeni su ivičnjaci. Ispod devet HAKS-ovih dečjih rekvizita izlivena je specijalna guma kao zaštita (110 kvadratnih metara), a na stazi je montirano osam betonskih klupa bez naslona, kao i dve đubrijere.

I Bežanijska kosa dobija novo dečje igralište koje se nalazi u Ulici Danila Lekića, neposredno u blizini Osnovne škole „Borislav Pekić”. Iako se igralište prostire na 200 kvadratnih metara, izuzetno je bogato rekvizitima za igru. Od ukupno sedam, čak šest su oni najsavremeniji –HAGS-ovi, a jedno među njima namenjeno je deci sa smetnjama u razvoju (korpa za loptu).

Pored toga, tu su još i ljuljaška sa korpom „premijum”, kriva klackalica, klackalica sa četiri sedišta, kombinovana igračka sa kućicom i toboganom, vrteška sa četiri sedišta i dupla penjalica sa duplom ljuljaškom. Ispod rekvizita postavljene su gumene ploče.

Dve prilazne staze su urađene od betonskih ploča i zajedno sa celim igralištem oivičene baštenskim ivičnjacima. Duž staza montirane su četiri betonske klupe sa naslonom i dve bez njih, kao i dve đubrijere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja