PIO fond: Niže osnovice za maj, jun i jul
Foto: Glas

PIO fond: Niže osnovice za maj, jun i jul

Društvo -
Najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja, što je 18.946 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 270.660 dinara

BEOGRAD - Za građane koji sami plaćaju doprinos za penzije od sledećeg meseca važiće nove osnovice osiguranja - za 2,83 odsto niže od dosadašnjih, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U saopštenju se, kao razlog, navodi usklađivanje s kretanjem zarada u prethodnom kvartalu i dodaje da će novi iznosi osnovica osiguranja važiti za uplate doprinosa za maj, jun i jul 2012. godine.Iz PIO fonda su podsetili da građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja nezavisno od stručne spreme koju imaju.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja, što je 18.946 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 270.660 dinara.

Doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje je 22 odsto, što znači da će se mesečni izdatak kretati u rasponu od 4.168 do 59.545 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track