IZBORNA SKUPŠTINA: SANU danas bira nove akademike
Foto: Stefan Jokić

45 kandidata prošlo prvi krug

IZBORNA SKUPŠTINA: SANU danas bira nove akademike

Društvo -
Shodno novim pravilima za izbor, svi predlozi tokom celog procesa izbora tretiraju ravnopravno, bez obzira da li je predlog za kandidaturu stigao iz SANU ili izvan Akademije

BEOGRAD - U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) danas će biti održana Izborna skupština. Kako je ranije saopšteno, članovi SANU će se tajnim glasanjem izjašnjavati o 45 kandidata koji su prošli prvi krug.

Za izbor je potrebna natpolovična većina. Pravila za izbor novih članova propisana Zakonom o SANU, Satutom SANU i Posebnim uputstvom.

Shodno novim pravilima za izbor, svi predlozi tokom celog procesa izbora tretiraju ravnopravno, bez obzira da li je predlog za kandidaturu stigao iz SANU ili izvan Akademije.

Na Izbornoj skupštini neće se videti da li je predlog stigao iz Akademije ili iz neke naučne institucije, a tajnim glasanjem po Odeljenjima odabrani su kandidati o kojima će se odlučivati na Izbornoj skupštini.

Glasanje po odeljenima je bilo tajno, a za upućivanje na Izbornu skupštinu bila je potrebna natpolovična većina - to su kandidati bez podrške odeljenja, dok kandidati sa dvotrećinskom većinom imaju podršku odeljenja. Na razmatranju je bilo više od 100 predloga za nove članove SANU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja