ODLAZAK MATUŠKE FEVRONIJE: 55 godina provela na čelu Pećke patrijaršije

In memoriam

ODLAZAK MATUŠKE FEVRONIJE: 55 godina provela na čelu Pećke patrijaršije

Društvo -
Njenim zalaganjem urađeno je mnogo za manastir - crkva je obnovljena i prepokrivena olovom, u manastirskoj porti otkopani su temelji srednjovekovnih konaka, napravljena je zvonara, podignut je novi konak...

PEĆ/BEOGRAD - Igumanija Pećke patrijaršije mati Fevronija upokojila se u četvrtak.

Mati Fevronija sahranjena je danas na monaškom groblju u Pećkoj patrijaršiji u prisustvu monahinja Pećke patrijaršije, monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske i vernog naroda iz enklava i rasejanja.

Zaupokojenu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, a opelo Njegova svetost patrijarh sprski gospodin Irinej.

Mati Fevronija je među vernicima bila veoma omiljena i mnogi su je od milošte zvali Matuška. Za igumaniju Pećke patrijaršije izabrana je 1960. godine.

Mati Fevronija rođena je 29. septembra 1921. godine kao Petra Božić, u selu Sandići kod Brčkog. Zamonašila se sa 19 godina u manastiru Jovanje, u Ovčaru.

U Manastir Pećku patrijaršiju došla je 1957. godine.

Mati Fevronija bila je svedok svega što se decenijama događalo na Kosovu i Metohiji, a i dan danas se prepričava događaj iz noći 16. marta 1981. godine kada je podmetnut požar u konaku Pećke patrijaršije.

Mati Fevronija je tada ostala opkoljena vatrom i kao da se ništa oko nje ne događa, sakupljala je knjige, ikone, i krstove koje je vatra pretila da će spaliti.

Jedan od monaha je uspeo da polomi rešetke na prozoru da bi mati Fevronija izašla ali je ona ipak najpre pružila ono što je uspela da prikupi, pa je tek onda pristala da i sama izađe iz prostorije opkoljene vatrom.

Njenim zalaganjem urađeno je mnogo za manastir - crkva je obnovljena i prepokrivena olovom, u manastirskoj porti otkopani su temelji srednjovekovnih konaka, napravljena je zvonara, podignut je novi konak...

Bila je svedok ustoličenja 43, 44. и 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, blaženopočivših Germana i Pavla i sadašnjeg Irineja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, povodom smrti igumanije Pećke patrijaršije mati Fevronije, uputio izraze saučešća patrijarhu Irineju, episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju i sestrinstvu Pećke patrijaršije.

"Pamtićemo je kao osobu visokih duhovnih načela i uzvišenih ljudskih dela. To se naročito odnosi na brigu o proteranim Srbima, koji su posle NATO bombardovanja utočište našli u Pećkoj Patrijaršiji", navodi se u telegramu Đjurića.

"Takođe, ostaće upamćena i njena posvećenost očuvanju i obnovi ove velike srpske svetinje. Neka počiva u miru Božjem", naveo je Đurić, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Pećka patrijaršija        (foto: Beta)
Pećka patrijaršija (foto: Beta)

(Blic/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track