PODIGAO VISOKE DEČANE: Danas je Sveti Kralj Stefan Dečanski

Srpski svetac

PODIGAO VISOKE DEČANE: Danas je Sveti Kralj Stefan Dečanski

Društvo -

Po naređenju neobaveštenog oca Milutina bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina Dušana, u starosti udavljen

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog kralja Stefana Dečanskog - Mratindan.

Sveti mučenik i srpski kralj Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana.Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen.Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao mu da će mu vratiti vid.Sveti Stefan je proveo pet godina u Carigradu kao zatočenik u manastiru Hrista Svedržitelja (Pantokratora). Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazivao je divljenje i monaha i celog Carigrada.Kada je prošlo pet godina, Sveti Nikola je čudotvorno vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Biser srpske duhovnosti i kulture: Manastir Visoki Dečani
Biser srpske duhovnosti i kulture: Manastir Visoki Dečani

Takođe, Sveti Stefan je sagradio i manastir Gorioč kod Istoka, u znak uzdarja, jer mu je Sveti Nikola izlečio "izgorele oči".

Svoj vek Sveti Stefan je proživeo kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 1336. godine.

Patrijarh Irinej u Dečanima

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej danas će u manastiru Visoki Dečani prisustvovati obeležavanju ktitorske slave - Sveti Stefan Dečanski.

Povodom ktitorske slave manastira biće održana sveta arhijerejska liturgija, koja počinje u 8.30. Proslava tog praznika, koja u manastiru svake godine okupi više stotina vernika iz čitave Srbije, počela je u ponedeljak veče služenjem prazničnog bdenja.

Manastir Visoki Dečani, jedan je od četiri manastira na Kosovu i Metohiji na listi svetske baštine Unesko.

U njemu počivaju mošti Stefana Dečanskog. Gradnja Visokih Dečana završena je 1335. godine, a freskopis oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track