ZABRANILI IM PROTESTE: Rudare koji štrajkuju u jami napolju čeka zatvor
Foto: Reuters

Kazna čak i do pet godina

ZABRANILI IM PROTESTE: Rudare koji štrajkuju u jami napolju čeka zatvor

Društvo -
U Skupštini Srbije završena je načelna rasprava o Predlogu zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. U tom novom/starom zakonu postoji član koji govori o kažnjavanju rudara koji štrajkuju u jamskim prostorijama - i to zatvorom.

Ukoliko rudari odluče da po silasku u jamu otpočnu štrajk, pri povratku na svetlost dana čeka ih zatvor, u trajanju od jedne do pet godina. To piše u članu 177 Zakona o rudarstvu.

"To je poruka rudarima - ima da ćutite, da trpite, ne smete ništa uraditi, jer ovako kako je definisano moraćemo ili napolju da štrajkujemo ili da improvizujemo neke barake ili šta, šatore neke da podižemo?", kaže Milorad Panović, granski sindikat rudarstva "Nezavisnost".

Ovaj član zakona nije nov. Tačnije, prepisan je iz zakona iz 2011. godine. Iako su tada glasali za, sada u Demokratskoj stranci traže da se taj član briše.

"Zašto samo jednu društvenu grupu, samo jednu vrstu zaposlenih, izdvajate iz Zakona o štrajku? Štrajk je definisan Zakonom o štrajku. A opasno može da bude ako štrajkuju piloti, ako štrajkuju nastavnici i ako štrajkuje policija", smatra Gordana Čomić, Demokratska stranka.

Zatvor je drakonska mera - poručuju iz JUKOM-a, i apeluju na poslanike da dobro razmisle.

"Treba skrenuti pažnju i na praksu Evropskog suda za ljudska prava koji otvoreno govori o proporcionalnosti mera ukoliko se ograničava pravo na štrajk i govori o tome da ciljevi moraju biti legitimni koji se ovakvim kaznama uvode", rekao je Milan Antonijević, JUKOM.

Ovaj član su smislili stručni i odgovorni ljudi, a ne politikanti, poručuje resorni ministar.

"Ja znam da to zaista zvuči ovako poprilično grubo, kada se kaže predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina, ali znajte, u tim i takvim prostorima je ogromna mogućnost da se u najmanju ruku naruši nečije zdravlje", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Pitanje je i da li će potencijalni zatvor zaštititi život rudara ili smanjiti njihova prava?

(J.Štetin/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track