DIREKTOR I UREDNIK VIJESTI ZA NJUZVIK: Nemojte vi da se bojite, nek se boji režim
Foto: Zorana Jevtic

Odbrana normalnosti

DIREKTOR I UREDNIK VIJESTI ZA NJUZVIK: Nemojte vi da se bojite, nek se boji režim

Društvo -
Ako su Vijesti preživjele mnogo drastičniju harangu na tržištu koje je 15 puta manje - čega treba vi da se bojite? Neka se režim boji, poručuju za Njuzvik direktor tog lista Željko Ivanović i urednik Mihailo Jovović

Tekst sa Njuzvika prenosimo u celini:

„Lekar šutnuo koleginicu među noge!“ Kada je Blic pustio notifikaciju na svom portalu sa ovom „ekskluzivom“, moglo se zaključiti kako je u zemlji Srbiji vrag odneo šalu. Jer „lekar“ nije premijer Srbije, još manje je to „koleginica“. Koji je javni interes ugrožen u ovom slučaju da bi urednik Blica poslao ovu informaciju kao vanrednu vijest? Zar vanredna vijest nije privođenje glavnog urednika jednih dnevnih novina i njegove zamjenice na informativni razgovor? A onda i samog izdavača? Falilo je samo da se na ovu „breaking news“ Blica nadovežu Pink i Informer, objašnjavajući vezu između pomenutog udarca i državnog udara.

Zato Aleksandar Rodić i Jugoslav Ćosić, kolege iz CINS, Krika i BIRN-a, ne treba da brinu. Režim i njegova propaganda rade upravo ono što ovim medijima treba. Pokazuju svoje tragikomično lice.Vijesti su za proteklih 10 godina preživjele sve forme harange zbog svoje nepokornosti. Naši urednici, novinari, naša imovina - pretrpjeli su desetak fizičkih napada, bez policijsko-sudskog raspleta. Istraga je, dakle, u toku. Onda je Ðukanović poručio - tužite ih! Krenuo je sudsko-tužilački progon s novčanim kaznama, prijetnjama hapšenjem, osvetama oglašivača i najbrutalnija verbalna kampanja protiv vlasnika, urednika i naših medija za koju je Nataša Kandić još 2009. rekla da prevazilazi sve dotad viđeno na prostoru bivše Jugoslavije u proteklih 20 godina.

Srbija je ćutala. Kao u onoj pjesmi njemačkog teologa i antifašiste Nimelera: Kada su došli po Jevreje, ja sam ćutao, ćutao sam kad su kupili komuniste, kada su hapsili sindikalce i tada sam ćutao, na kraju, kad su došli po mene - bilo je kasno da dignem glas.

Srbija ne samo da je ćutala već je participirala u Ðukanovićevom progonu nezavisnih medija. Boljelo nas je kada su kolege iz većine srpskih medija okretale glavu ili kada su čak učestvovale u Bebinim i Kusovčevim rijaliti napisima i konferencijama. Da ih ne pominjemo. Sami će se prepoznati. Pod izgovorom da oni neće da se „mešaju u naše lokalne svađe“. Povlađujući Ðukanovićevoj propagandi da je sukob lične, a ne principijelne prirode. Kao što je ovo danas što Milovo đače Vučić sprovodi prema, recimo, Rodiću i Kuriru, „nešto lično između Ace i Vučka“! Ili da je profesionalno izvještavanje N1 rezultat paklenog plana bivšeg šefa CIA Petreusa da sruši premijera Srbije! Uz pomoć „stranih plaćenika“ iz tri srpska centra za istraživačko novinarstvo.

Sada vidite, drage kolege, da je to bio spin s namjerom da se prikrije suština sukoba - želja jednog ili drugog premijera da ućutkaju svaki kritički glas. Juče u Crnoj Gori, danas u Srbiji. I da profesiju svedu na „ekskluzivne“ priče o udarcima u Kliničkom centru ili kresanju u rijaliti programima.

Crna Gora ne ćuti. Ne zato što vas volimo, već što nam trebate. Ako budemo govorili protiv vašeg zla, lakše ćemo se izboriti sa ovim domaćim. Dobro bi bilo da to shvate i svi dobronamjerni ljudi u Srbiji, bilo da su novinari ili javne ličnosti. To je odbrana prava svih medija i novinara da o vlastima napišu šta misle bez straha za posljedice.

Par savjeta prvenstveno Rodiću i Ćosiću. Ne mogu vam ništa. Ćosića svakako štiti američki izdavač, Rodić je zato u većoj opasnosti koju ne treba zanemariti, ali ni prenaglasiti. Jer i ako ga ubiju kao Ćuruviju, podižu mu spomenik. Ako ga uhapse, prave od njega disidenta. Nastaviće sigurno da vas zastrašuju, blate, kažnjavaju - ali to će samo da radi za vas i ostale kritičke medije. Posebno na duge staze. Ako su Vijesti preživjele mnogo drastičniju i dugotrajniju harangu na tržištu koje je 15 puta manje - čega treba vi da se bojite? Neka se režim boji.

Pošast koja razara srpsko društvo, a koja je oličena u Pinku i Infomeru, prisutna je i u našoj deželi. Lakirana Beba je od marta 2013. u „Minut, dva“ dosad objavila 322 priloga u kojima se pominju osnivači i urednici Vijesti. I naši mediji. Informer je dosad štampao više od 500 brojeva tzv. crnogorskog izdanja - na 148 naslovnih strana bila je neka lagarija o nama. Ako je glava te hobotnice u Beogradu, onda ona samo tamo može biti i zaustavljena. Zato je odbrana Kurira, N1, BIRN-a, Krika i CINS-a, sjutra možda Politike i RTS, najbolja odbrana normalne Srbije.

PIŠU: Mihailo Jovović, glavni urednik dnevnika Vijesti, i Željko Ivanović, direktor dnevnika Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track