KUĆA PRAVDE STRAZBUR: Podrška temeljnoj reformi MUP-a
Foto: Marina Lopičić

Preduslov za poglavlja 23 i 24

KUĆA PRAVDE STRAZBUR: Podrška temeljnoj reformi MUP-a

Društvo -
NVO Kuca Pravde Strazbur smatra da je pruzanje podrške ali i pomoći ministru MUP-a Nebojši Stefanoviću u ovom trenutku veoma važno kako bi se na najbolji mogući način sprovela temeljna reforma i kako bi bezbednost svih građana bila na što višem nivou.

Sveobuhvatna reforma policije je preduslov za pregovore o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava ,pravosuđe i policiju, navodi u svom saopštenju NVO Kuća pravde strazbur.

Tо pre svega podrazumeva suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Policija je u prethodnih 20 godina imala paradržavnu ulogu tako da je sveobuhvatna dekriminalizacija,decentralizacija i depolitizacija policije neophodna za njenu reformu, što je i preduslov za pregovore o poglavljima 23 i 24 koji su najavljeni za januar mesec 2016.godine.

Podsećamo da su eksperti Saveta Evrope i OEBS-a 2001. 2004. i 2006.godine ocenili da uloga naše policije u društvu i način funkcionisanja počivaju na zastarelom zakonodavstvu i da policija ne odražava potrebe efikasne zaštite i doslednog poštovanja ljudskih prava i sloboda, niti pružanja efikasnog odgovora na ogromne izazove koje su nametnuli novi oblici kriminala.

NVO Kuca Pravde Strazbur smatra da je pruzanje podrske ali i pomoći ministru MUP-a Nebojši Stefanoviću u ovom trenutku veoma važno kako bi se na najbolji mogući način sprovela temeljna reforma i kako bi bezbednost svih gradjana bila na što višem nivou.

Potpuno je jasno da ce ovaj tezak i nezahvalan posao nailaziti na veliki otpor u svim strukturama našeg društva .Preduzete reforme su bitan korak u ostvarivanju ljudskih sloboda i prava i na tom putu se ne sme i ne moze stati ,niti praviti kompromisi, kaže se u saopštenju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track