NEKADA SU SE CENILI SKROMNIJI POKLONI: Gaće i najlon čarape su bili hit poklon 1948

Stara dobra vremena

NEKADA SU SE CENILI SKROMNIJI POKLONI: Gaće i najlon čarape su bili hit poklon 1948

Društvo -
Pre 68 godina ljudi su za novogodišnje praznike najviše darivali hemijske olovke, donji veš i platnene maramice. Sada je drugačije

BEOGRAD - Građani Srbije, prema anketi koju je Kurir sproveo, za novogodišnje poklone za najmilije, uprkos siromaštvu, izdvojiće oko 5.000 dinara, a na njihovoj kupovnoj listi naći će se garderoba, nakit i igračke.Međutim, ranije su pokloni bili znatno skromniji - hemijska olovka, najlon čarape i muške gaće plave boje.Naime, američki magazin Lajf napravio je spisak predmeta koji su 1948. bili najprodavaniji u vreme božićnih i novogodišnjih praznika u čuvenoj njujorškoj robnoj kući „Mejsiz“.Na prvom mestu našla se danas potpuno zaboravljena platnena maramica, koja je te godine kupljena u 300.000 primeraka. Na drugom mestu je pakovanje čestitki, na trećem su najlon čarape, na četvrtom hemijska olovka, a na petom muške gaće, i to u plavoj boji. Među top deset najprodavanijih predmeta tokom trećeg poratnog Božića su i muške vunene čarape, pamučna košulja, pidžama na pruge, škotski viski i ogrlica s veštačkim perlama. I dok danas građani razmišljaju o skupoj šminki i kozmetici, pre 67 godina bilo je takođe popularno pokloniti dečje gaćice, satensku kravatu, parfem „suzi“ i album bečkih valcera.(M. B. - R. K.)

ŠTA ĆETE KUPITI I KOLIKO ĆETE POTROŠITI ZA POKLON?GLAS NARODASlavica Studović (60), penzionerPrijateljima vazu, unucima igračkeIzdvojila bih do pet hiljada, ne više od toga. Unucima kupujem igračke, prijateljima neku sitnicu, čarape, majice, knjige, neku vazu ili ukras, sve zavisi ko šta voli.Marija Zlatković (35), prodavacDeci paketići, za prijatelje ništaSad kada imamo decu, suprug i ja kupujemo poklone samo za njih. To su paketići, za njih izdvojimo do pet-šest hiljada. Situacija je takva da ne možemo više izdvajati da kupujemo i prijateljima poklone.Gordana Milanović (65), penzionerĆerkama kozmetiku, unucima knjigeSada odvajam minimalna sredstva i pokloni su za uži deo porodice, za dve ćerke, unuke i prijateljicu. To su simbolični pokloni, ćerkama kozmetiku, a unucima knjige ili neki edukativni materijal.Branko Saračević (40), tehničarPorodici donji veš ili čarapeImamo malu decu, njima kupujemo neka edukativna sredstva do dve hiljade dinara, porodici neku sitnicu u vidu donjeg veša ili nekog nakita ili čarapa.ŠTA KAŽU POZNATIMilka Canić, lektorKnjige i garderoba Kada su unuci bili mali, kupovala sam im igračke, sada im kupim neki komad garderobe. Odraslima kupujem knjige, garderobu, sve zavisi sa koliko novca raspolažem.Borko Stefanović, Levica SrbijeKopačke, vino i cvećeSinu sam kupio kopačke, nisu bile skupe, mali je broj. Inače ne kupujem, nisam opterećen time, ali kad kupujem, poklonim knjigu, vino ili za dame buket cveća.Maja Volk, dramaturgMed od kupina i kokosovo uljeNekada sam trošila mnogo više para na poklone, za užu i širu porodicu, skoro 15.000 je išlo na poklone. Međutim, sada darujem zdravlje, nekom poklonim kokosovo ulje, nekome med od kupina, tako da malo trošim.Dragan Šutanovac, poslanik DSNe trošimo veliki novacPoklone kupuje supruga, i to za Božić, a deca prave spisak, pa im onda „Deda Mraz“ donese. To su simbolični pokloni i ne trošimo veliki novac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track