Srbija lider u investicijama

Da ne poverujete

Srbija lider u investicijama

Društvo -
Naša zemlja je prošle godine privukla više stranih ulagača ne samo od suseda već i od Slovačke i Mađarske

BEOGRAD - Samo da se nastavi.Srbija je prošle godine privukla više stranih ulaganja ne samo od zemalja u regionu, već i od Slovačke i Mađarske, a status kandidata za članstvo EU trebalo bi da pomogne da to ponovi i poboljša. Analitičari pak smatraju da je i to nedovoljno jer nam treba više ulaganja da bismo smanjili nezaposlenost.

Bojan Janković, zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), kaže da je Srbija prošle godine imala direktne investicije od 2,2 milijarde evra. Bila je bolja ne samo od zemalja u regionu, već i od država centralne Evrope, kao što su Slovačka, Mađarska.

- To su rezultati dobrog rada iz prethodnih godina, ali pokazali smo stabilnost. Porezi nisu menjani dosta dugo, nije bilo vanrednih izbora. Ali sada problem prave loši rezultati evropskih ekonomija odakle dolaze ulagači - objašnjava Janković.

I ekonomista Aleksandar Stevanović priznaje za Kurir da prošle godine nismo bili loši, ali problem je što imamo malo grinfild ulaganja, dok za jedan deo investicija kojima se dičimo ne znamo koliko su tačno iznosile.

- Treba videti koliko su nas koštali podsticaji koje dobijaju strane kompanije - upozorava Stevanović.

On smatra da izbori neće ništa promeniti i očekuje stabilan priliv stranih ulaganja, ali to je, smatra, malo, jer nam treba više da bi ozbiljnije smanjili nezaposlenost.

Bugarski: Status kandidata je ključ

Rešenje je, smatra Branislav Bugarski, direktor Fonda za podršku investicijama u Vojvodini, status kandidata.

- To je za mnoge zemlje značilo rast stranih ulaganja, jer se povećava integrisanje zemlje u evropsko tržište i poštovanje pravila - dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja