Ovo su bili Valter i Tihi

Kurir otkriva

Ovo su bili Valter i Tihi

Društvo -
Bata Živojinović tumači Vladimira Perića, obaveštajca iz Sarajeva, dok je vođa „otpisanih“ bio vojni muzičar

BEOGRAD - Zadavali muke okupatoru!Film „Valter brani Sarajevo“ i serija „Povratak otpisanih“ nisu nikakva fikcija već ekranizacija stvarnih osoba i događaja koji su se odigrali tokom Drugog svetskog rata. Verovali ili ne, čuveni lik koji tumači Bata Živojinović zapravo se zvao se Vladimir Perić Valter i bio je jedan od najpoznatijih obaveštajaca koji su delovali u Sarajevu.

- Valter je rođen u Prijepolju 1919. godine. Po završetku škole zaposlio se u Sarajevu, a početkom Drugog svetskog rata stupio je u partizane. Tokom rata bio je komadant bataljona u zeničkom odredu, a 1943. postaje vođa sarajevskih ilegalaca. Međutim, iako je u filmu Bata pobedio i nadmudrio čitavu nemačku armiju, pravi Valter je u stvari poginuo 6. aprila 1945. godine - piše u biografiji ovih heroja NOB koju je izložila Vojnoobaveštajna agencija.

Legendarni Tihi, vođa grupe „otpisanih“ koja u seriji zadaje velike muke majoru Krigeru, zapravo se zvao Miloš Vučković i jedan je od istaknutih obaveštajaca Narodnooslobodilačke borbe.

- Rođen je 1914. godine u Ulcinju, a pre rata bio je vojni muzičar. Vešto izbegava zarobljavanje u aprilskom ratu i odmah pristupa partizanima. Čuven je po akciji koja se odigrala tri nedelje pred oslobađanje Beograda. Tihi je otetim automobilom pomoćnika ministra socijalne politike i narodnog zdravlja u vladi Milana Nedića s još trojicom saboraca uspeo da se probije kroz nemačke redove i uđe u Beograd. Iz prestonice je organizovao borbene grupe, slao obaveštenja komandi i izvodio različite akcije do oslobođenja. Na Sremskom frontu bio je načelnik obaveštajno-vojnog odeljenja u Komandi prve armije, a posle rata obavljao je istu funkciju. Kao i Valter, odlikovan je Ordenom narodnog heroja - saznali smo u Muzeju.

Vojvoda Putnik prvi šef VOA

Pukovnik Danko Štrbac, šef za odnose s javnošću u Vojnoobaveštajne agencije, kaže da početak delovanja agencije datira od 1884. godine.

- Prvi šef bio je Radomir Putnik, a za njim se ređaju imena poput Dragutina Dimitrijevića Apisa, Aleksandra Rankovića. Veliku ulogu u radu službe imala su vojna izaslanstva, koja od 1922. godine sakupljaju podatke o inostranim armijama. Dobar primer je pukovnik Vladimir Vauhnik, koji je uspeo da sazna tačan plana napada Nemačke na Jugoslaviju, ali je neprijatelj uprkos podacima bio nadmoćniji - kaže Štrbac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track