Srbija dobila nov aerodrom

Veliki posao

Srbija dobila nov aerodrom

Društvo -
Bivši vojni aerodrom „Morava” u Lađevcima kod Kraljeva krajem leta biće spreman za prijem prvih putničkih aviona iz celog sveta

KRALJEVO - Spremni za sletanje!Stanovnici Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Čačka i ostalih gradova iz centralne Srbije već krajem leta moći će da putuju u svet s tek renoviranog aerodroma „Morava” u Lađevcima. Prema rečima pukovnika Gorana Dimića, načelnika Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane, u početku će na aerodrom sletati manji avioni, dok će nakon proširenja piste i ugradnje signalizacije moći da prihvati „boing 737”.

- Glavni razlog zbog kog je odlučeno da se vojni aerodrom „Lađevci” pretvori u civilni jeste njegov položaj. On se nalazi na mestu u kom, u užoj zoni, gravitira 750.000 stanovnika, a u široj oko dva miliona. Osim što ima veliki broj stanovnika, u ovom području su smešteni i veliki industrijski i turistički centri. Do sada je na civilnom delu izgrađena zgrada, pristanišna platforma, pristupne saobraćajnice, parking, termoenergetska postrojenja i postrojenja s trafostanicom. Upravo se izvode radovi na završetku kargo-platforme za teretni saobraćaj - rekao je Dimić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane je u aerodrom uložilo 13 miliona evra, a Agencija za kontrolu leta je s dva miliona evra sagradila toranj kontrole leta. Zahvaljujući turskoj donaciji od 10 miliona evra, o čemu je nedavno potpisan sporazum, biće finansirano produženje i proširenje poletno-sletne staze, izgradnja ograde i svetlosno obeležavanje staza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track