VERBIĆ PONOVO POSVAĐAO ISLAMSKU ZAJEDNICU: Za i protiv ukidanja veronauke u školama

Predlog ministra prosvete nov povod za sukob

VERBIĆ PONOVO POSVAĐAO ISLAMSKU ZAJEDNICU: Za i protiv ukidanja veronauke u školama

Društvo -
NOVI PAZAR - Nakon što je Sandžački mešihat IZuS, na čelu sa predsednikom Mevludom Dudićem podržao ministra Srđana Verbića u ideji ukidanja veronauke u školama, oglasila se danas IZS kritikujući zbog te podrške muftiju Muamera Zukorlića.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je 18. decembra da đaci imaju više časova nego što je to zakonom dozvoljeno i da treba smanjiti broj obaveznih izbornih predmeta - veronauke i građanskog vaspitanja.

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, među kojima i reisul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, nisu zadovoljni zbog predloga ministra prosvete Srđana Verbića da se redukuje, a potom i ukine verska nastava u školama u Srbiji.

Oni su u zajedničkom saopštenju izrazili "uverenje da Srbiju, u pogledu građanskih prava niko neće pokušati da vrati u godine koje ne pamtimo po dobru i da anahrone stavove gospodina Verbića, potpuno nesaglasne sa dužnošću koju obavlja, ne deli nijedna odgovorna ličnost u Vladi Srbije".

"Trebalo bi da se broj časova obaveznih izborih predmeta smanji i da se ne izučavaju svih 12 razreda osnovne i srednje škole nego u četiri. Stručna tela treba da procene kako i u kom obimu, kazao je tada ministar Verbić.

Islamska zajednica u Srbiji podržava ukidanje veronauke

Međutim Islamska zajednica u Srbiji podržala je taj predlog ministra prosvete, Srđana Verbića, za ukidanje veronauke u školama.

Ta Islamska zajednica na čijem čelu je muftija Mevlud Dudić u saopštenju za javnost navodi da se veronauka u školama pretvorila u “sopstvenu suprotnost” i da ne služi cilju zbog koga je uvedena u škole.

Oni su svoj stav pojasnili time da je poslednjih godina “Srpska pravoslavna crkva zloupotrebila uticaj na državne organe i školske ustanove” u vidu uspostave monopola u realizaciji veronauke u školama.

Kako je navedeno u saopštenju Islamske zajednice u Srbiji takav stav u skladu je sa kako su naveli, “nezakonitim isključenjem predstavnika njihove Islamske zajednice iz Vladine komisije za veronauku, kao i isključenje 95 veroučitelja.

"Na njihova mesta uposlena su nestručna lica, verski i politički podobna Crkvi i njenim političkim faktorima”, navodi se u saopštenju IZ u Srbiji na čijem je čelu Mevlud Dudić.

Muamer Zukorlić, Foto: Zorana Jevtić

Iz kabineta reisul-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića podršku ukidanju veronauke u školama od strane druge Islamske zajednice nazvali su skandaloznom.

"Upravo je Zukorlićeva verska zajednica, na čijem čelu je sada Mevlud Dudić u prethodne 23 godine, glavni izvor podela među muslimanima, zloupotrebljavajući verske vrednosti i prava, urušavujući ugled hodža i veroučitelja, šireći govor mržnje i netoleranciju, utičući negativno i na međuversko razumevanje. Zukorlić se posvađao i na neprimeren način ophodio sa svim faktorima koji bi ušli, ili bi eventualno mogli ugroziti njegov monopol ili interesnu sferu, počev od vere preko politike do biznisa, a sada mu je još ostalo da, zarad ličnih interesa, podrži Verbića i ukine veronauku", navodi se u saopštenju kabineta reisul-uleme Islamske zajednice Srbije Adem Zilkića.

Oni takođe navode da Islamskoj zajednici u Srbiji smeta Srpska pravoslavna crkva koja, kako navode, jedina može da deluje na one faktore koji veronauku ne žele u našim školama.

"Ta činjenica njemu smeta jer je stepen poverenja među verskim zajednicama na najvišem nivou, što je još jedan od razloga da se borimo da odbranimo veronauku od svih onih koji žive u svom svetu ne primećujući svoju prolaznost i ništavnost", stoji između ostalog u reakciji kabineta reisul-uleme Adema Zilkića.

Islamska zajednica Srbije ističe da je član Islamske zajednice u Srbiji, svojevoljno napustio Vladinu komisiju za veronauku, da nije isključen iz tog tela, te da se pomenutih 95 veroučitelja o angažmanu na godinu dana dogovara, i ugovor potpisuje sa ministarstvom prosvete, i da je sve rađeno po zakonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track