ZORANA MIHAJLOVIĆ: Nisam čula da aktivisti SNS u zamenu za glasove nude pomoć pri ozakonjenju!
Foto: Tanjug Sava Radovanovic

U poseti rakovičkoj porodici koja je dobila rešenje o legalizaciji

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Nisam čula da aktivisti SNS u zamenu za glasove nude pomoć pri ozakonjenju!

Društvo -
BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevine izjavila je danas da nikada nije čula da aktivisti SNS građanima, da bi glasali za tu stranku, nude urbanističku i pravnu pomoć u procesu ozakonjenja objekata.
1 / 3 Foto: Tanjug Sava Radovanovic

Ona je uverena da je nemoguće da se to radi i ozakonjenje koristi u svrhu političke propagande, ali je dodala da će biti proverena svaka konkretna informacija o tome.

"Potpuno sam sigurna da je to prosto nemoguće, a ako postoji takva informacija volela bih da mi neko kaže tu i tu, taj i taj je došao da mi kaže stranka nudi tako nešto. Dajte informaciju i mi ćemo proveriti", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše te informacije. Mihajlović, koja je potpredsednica SNS, istakla je da takve ponude građanima prosto nisu ni dozvoljene.

"Nikada to nisam čula, Zakon o ozakonjenju objekata je donet pre dva meseca i retko gde možete da vidite i mene da izlazim i toliko pričam o tome", navela je ona. Mihajlović je kazala da je posetila kuću porodice Petrović u Rakovici, koja je među prvima dobila rešenje o ozakonjenju, pre svega da bi apelovala na opštine da budu aktivnije. "Jer, mi se čini da opštine nisu dovoljno aktivne u ovome i da moraju da budu brže", naglasila je ministarka.

"Lokalne samouprave da budu brže u ozakonjenju objekata"

Ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović pozvala je danas lokalne samouprave da budu ažurnije i brže u ozakonjenju nelegalnih objekata.Ona je danas posetila jednu porodicu u Rakovici u Beogradu, koja je među prvima dobila rešenje o ozakonjenju nelegalno podignute porodične kuće.

"Ovo ozakonjenju je urađeno brzo, kratko i jeftino, kako je vlada i propisala", istakla je Mihajlović i dodala da je porodica 12 godina čekala na rešenja birokratije i administracije.Ona je kao dobar primer sprovođenja ozakonjenja, navela Beograd, gde ima 300 ozakonjenih objekata. Dobar primer je i Jagodina, navela je ministarka, ali je dodala da ima i opština koje još nisu počele taj proces.

"Mi apelujemo na sve lokalne samouprave i opštine da budu mnogo ažurnije nego u prethodnih mesec dana", rekla je Mihajlovićeva.Ministarka je objasnila da je predato 700.000 zahteva za legalizaciju po nekom od prethodnih zakona, i da su ti građani predali dokumetaciju, a lokalna samouprava će sve da ih pozove da uplate taksu, izda rešenje i upiše u katastar.U slučaju da nisu podneli zahtev za legalizaciju, inspekcija izlazi na teren, popisuje nelegalno izgrađene objekte i nakon toga, kako navodi ministarka, izdaje rešenje za rušenje."Građani treba da sa rešenjem o rušenju odmah krenu u proces ozakonjenja ili neće moći da se ozakone i biće srušeni", dodala je ona.

Objekti onih koji su nastavili da grade i posle donošenja zakona i bez građevinske dozvole, sigurno će, kako navodi ministarka, biti srušeni."Država vodi ceo proces, ne zavisi od volje onoga ko je gradio da li hoće ili neće. Mislim da ćemo u tom procesu uspeti", rekla je Zorana Mihajlović.Prema nekim procenama, kako navodi, u slučaju da se legalizacija nastavila po prethodnim zakonama, taj proces bi bio završen za 15 do 20 godina,a ; sada je plan da se završi u toku 2016. godine.

Na pitanje da li su tačni navodi pojedinih medija da aktivisti SNS građanima za glas nude urbanističku i pravnu pomoć oko legalizacije, Mihajlovićeva je rekla da nije čula za to i da je potpuno stigurna da je to nemoguće."Ako postoji takva informacija volela bih da mi neko kaže ko je i gde nudio tako nešto. Dajte informaciju i mi ćemo proveriti", rekla je ministarka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track