NEPRAVDA: Štrajkujem sa frulom jer su mi zabranili da sviram!
Foto: Zorana Jevtić

Izvornom pesmom se bori za pravdu

NEPRAVDA: Štrajkujem sa frulom jer su mi zabranili da sviram!

Društvo -
Muzičaru Josipu Komljenoviću, koji svira 16 instrumenata, Grad zabranio da radi kao ulični svirač uz obrazloženje da „sa izvornom muzikom neće proći“

BEOGRAD - Josip Komljenović, muzičar iz Bariča kraj Beograda, svira čak 16 instrumenata, komponuje, peva, a pored toga je izumeo četiri instrumenta koji ne postoje nigde u svetu i koji su dobili izuzetne ocene stručnjaka.Međutim, ni sve ovo nije bilo dovoljno da od Grada Beograda dobije dozvolu za ulično sviranje na Kalemegdanu. Štaviše, gradski Sekretarijat za kulturu ocenio ga je kao nekoga ko ne ume da svira i to je Komljenovića, o kojem godinama izveštavaju i domaći i svetski mediji, najviše pogodilo.Stide se tradicije- Od 1 do 10, gradska komisija ocenila me je sa 5,3. To je nivo neznalice, nedovoljno visok da bih obnovio dozvolu za sviranje na Kalemegdanu. Da stvar bude čudnija, ja na Kalemegdanu nastupam punih osam godina i već sam od tog istog sekretarijata dobijao dozvole - priča Komljenović.Kako je i zašto ovog puta ostao bez dozvole možda može da rasvetli incident sa poslednje audicije za ulične svirače, održane u junu prošle godine. Tada je Komljenoviću zamereno što svira izvornu narodnu muziku.- Jedan od članova žirija mi je prišao i ovim rečima rekao: „Sa izvornom narodnom muzikom nećete proći, nećete dobiti dozvolu.“ Istine radi, ja ne sviram samo narodnu muziku, sviram i klasiku, džez, zabavnu... Ali izvorne narodne muzike neću da se odreknem. Sramota je da se Grad Beograd stidi srpske tradicije i da bi radije promovisao kič i šund - kaže Komljenović, koji svakog dana protestuje ispred gradske skupštine, svirajući frulu i pevajući stare srpske narodne pesme.

Neumorno protestvuje... Josip Komljenović
Neumorno protestvuje... Josip Komljenović

Ne odustaje

- Dočekam ja ovde i gradonačelnika Sinišu Malog i menadžera Gorana Vesića. I uvek im poželim dobar dan, pitam ih da li vole narodnu muziku, ali oni mi samo okrenu leđa i produže dalje. Tražio sam i da me prime, ali mi niko nije odgovorio - dodaje Komljenović.Kaže da se svog ponosa i dostojanstva neće lako odreći. Protestovaće sve dok mu se ne vrati dozvola. Komljenović je inače zaposlen kao električar u Zavodu za zaštitu zdravlja MUP.

Grad zaključioNEDOVOLJNO DOBAR ZA KALEMEGDANU gradskoj upravi kažu da su primili žalbu Josipa Komljenovića i da su je prosledili Sekretarijatu za kulturu na dalju nadležnost. Oni nisu objasnili zašto je Komljenović na poslednjoj audiciji ocenjen kao loš svirač, iako svira 16 instrumenata, ali su napomenuli da sa ocenom 5,3 ne može da svira na Kalemegdanu.- Žiri je bio dvanaestočlani i raznolikog sastava (ljudi od struke, urednici kulturnih redakcija iz medija, kolege iz TOB, nadležni iz komunalne policije i opštinske inspekcije), upravo zbog slojevite i šire problematike i značaja uličnog izvođaštva, kao specifične ponude jedne kosmopolitske prestonice poput Beograda - kažu u gradskoj upravi, dodajući da Josip može da izabere drugu lokaciju koja odgovara njegovoj oceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track