#NOVINARINEKLEČE: Ovo je maketa smene ministra Gašića
Foto: Dragan Kadić

Stefanović da prestane sa uznemiravanjem javnosti

#NOVINARINEKLEČE: Ovo je maketa smene ministra Gašića

Društvo -
Protesti novinara okupljenih u inicijativi „Novinari ne kleče“ održani su večeras širom Srbije sa ciljem da se odbrani pravo građana na informisanje u javnom interesu i pruži otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija.
1 / 12 Foto: Dragan Kadić

S obzirom na to da do najavljene smene ministra odbrane nije došlo, u Beogradu je Marko Somborac svečano otvorio maketu smene Bratislava Gašića, tačnije prvu 1A fazu smene ministra odbrane, što je izazvalo oduševljenje i aplauze prisutnih.

Posle svečanog otvaranja makete, prisutni su dobili priliku da se fotografišu pored remek-dela poznatog strip-crtača ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije.

Protesti pod sloganom "Izbori nisu smena" održao se u: Beogradu ispred Vlade Srbije, Novom Sadu na Trgu Slobode, Nišu na platou ispred Narodnog pozorišta, Kragujevcu na Trgu kod krsta, Novom Pazaru u Pešačkoj zoni, kod Sebilja, Čačku na platou ispred Doma kulture, Šapcu ispred stare robne kuće, Kikindi na Gradskom trgu ispred opštine, Lazarevcu kod Rudarske česme, Mladenovcu ispred zgrade GO Mladenovac, Vranju ispred gradske skupštine, saopštio je NUNS.

Protest se nije održao u Obrenovcu, jer je policija od organizatora zahtevala da prijave skup iako ne postoji Zakon po kojem bi to morali da urade i da sami obezbede redare.

"Podsećamo da je prvi naš protest održan 7. decembra 2015. sa osnovnim zahtevom za smenom ministra odbrane Bratislava Gašića koji je prostačkom izjavom upućenoj našoj koleginici Zlatiji Labović uvredio sve žene, sve novinarke i celu našu profesiju", piše u saopštenju u kome se dodaje da su se zahtevi u međuvremenu namnožili.

"Tražimo od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da prestane da uznemirava javnost i vrši pritisak na pravosuđe a od Tužilaštva da što pre ispita krivične prijave protiv Stefanovića zbog optužbe o nezakonitom praćenju novinara. Zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku kako su to radili našim kolegama u Pančevu.

Pozivamo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovori šta je preduzeo povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki i šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad. Starim zahtevima pridružujemo i novi - tražimo poštovanje autorskih prava fotoreportera i protivimo se novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava naših kolega", zaključuje NUNS koji poziva i da pročitate Deklaraciju protesta, a poziva vas da se pridružite ili pratite proteste #novinarineklece i #fotgrafiimajupravotine.

Prva faza smene Bratislava Gašića

Novinari su se okupili i u Novom Sadu. Evo kako je to izgledalo:

Foto: Slađana Stojanović

"Novinari ne kleče" u Kikindi

Treće protestno okupljanju medijskih profesionalaca u Kikindi, sa zahtevom za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović održano je večeras u centru grada:

"Tražimo da se pod hitno okonča politikantski cirkus koji je usledio posle skandaloznog, seksističkog i anticivilizacijskog gesta ministra odbrane, i da on pod hitno, bez odlaganja,bude smenjen", poručio je Željko Bodrožić, urednik nedeljnika "Kikindske".

Novinari ne kleče u Kikindi, Foto: Saša Urošev
Novinari ne kleče u Kikindi, Foto: Saša Urošev

Evo kako je izgledao protest u Novom Pazaru:

Novinari ne kleče u Novom Pazaru, Foto: Anadolija
Novinari ne kleče u Novom Pazaru, Foto: Anadolija

Novinari ne kleče u Novom Pazaru, Foto: Anadolija
Novinari ne kleče u Novom Pazaru, Foto: Anadolija

Novinari su se okupili sa istim zahtevima i u Kragujevcu:

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track