KURIR NA GRADILIŠTU: Prokop prokišnjava, spoljni zidovi oronuli
Foto: Stefan Jokić, Kurir, Otvaranje

Pompezno otvorena stanica

KURIR NA GRADILIŠTU: Prokop prokišnjava, spoljni zidovi oronuli

Društvo -
Voda se s tavanice sliva na klupe, nisu sređeni prolazi za putnike s prtljagom, a izlazi za evakuaciju ne vode nikuda

BEOGRAD - Iako je unutrašnjost železničke stanice Beograd-centar, poznatije kao Prokop, barem na prvi pogled ulickana za proslavu povodom završetka prve faze izgradnje, kojoj je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, spoljašnjost i okolina deluju kao iz horor filmova!

Oronuli zidovi, šut i zarđala armatura, među šipražjem, svedoče da izvan unutrašnjeg dela ove železničke stanice majstori maltene nisu ni kročili. Međutim, to nije sve! Čak i unutrašnjost objekta, koji je građen kao Skadar na Bojani, pun je nedostatka - od vode koja se čak i preko električnih instalacija sliva niz tavanicu, zbog čega su klupe prekrivene zaštitnim materijalom, preko nesređenih prolaza za putnike s prtljagom, do izlaza za evakuaciju - koji ne vode nikuda! Zanimljivo je i da peroni kreću od trećeg jer prva dva još nisu ni počela da se grade.

Na železničkoj stanici, koju je Kurir posetio četiri dana nakon svečanog otvaranja (kroz koju su i proteklih godina saobraćali vozovi!), a kojem su, pored Vučića, prisustvovali i ministarka saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović i gradonačelnik Siniša Mali, juče u popodnevnim satima bilo je tek nekoliko ljudi.- Živim u Batajnici, a radim u Beogradu i očekivala sam da vidim luksuznu, čistu i urednu stanicu, a zatekla sam još nezavršenu građevinu na kojoj se vidi armatura, koja nema toalet, ali ni druge osnovne uslove - kaže za Kurir jedna od putnica koju smo juče zatekli na Prokopu.

Bar su prekrečili za promociju... Vučić sa svitom na još jednom otvaranju Prokopa
Bar su prekrečili za promociju... Vučić sa svitom na još jednom otvaranju Prokopa

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, naglašava da ne čudi što je ova železnička stanica u tako katastrofalnom stanju jer se objekat ne održava:- Prokop je funkcionalan, ali samo za saobraćaj. Na njemu će morati još mnogo da se radi. Međutim, verujem da je bezbedan, inače ga ne bi otvorili.

Nesigurno... 1. Put za evakuaciju 2. Stepenište neuređeno 3. Ostajete zaglavljeni u nedovršenom objektu
Nesigurno... 1. Put za evakuaciju 2. Stepenište neuređeno 3. Ostajete zaglavljeni u nedovršenom objektu

U Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja juče nismo dobili odgovore na pitanja o nedostacima koje smo uočili.

Muka i sa GSPMINIBUS NA 50 MINUTAPoseban problem građanima, kako su nam ispričali, predstavlja gradski prevoz do Prokopa. Za sada postoji samo jedna direktna linija - i to minibus 34, koji radnim danima ide na 25, a vikendom na 50 minuta. Građani mogu koristiti i autobuse 17, 18, 46 i 55, ali da bi došli do stanice, treba da pešeče desetak minuta. Istovetno vreme je potrebno i ako siđete na stanici trolejbusa 40 i 41.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track