U srednjim školama dovoljno mesta za sve učenike

Upisni rok

U srednjim školama dovoljno mesta za sve učenike

Društvo -
Pre upisa u srednje škole, svi osmaci izlaze na završni ispit koji će polagati 18. i 19. juna, prvog dana iz srpskog (maternjeg) jezika, a narednog i zadatke iz matematike

BEOGRAD - Za oko 78.000 osmaka, koji u junu upisuju srednju školu, ima dovoljno mesta - više od 83.000.U školskoj 2012/13 godini u gimnazijama ima 21 odsto mesta, u četvorogodišnjim stručnim školama 59 odsto i u školama trećeg stepena 20 odsto.

Za učenike sa posebnim potrebama rezervisano je 1.678 mesta.

Pre upisa u srednje škole, svi osmaci izlaze na završni ispit koji će polagati 18. i 19. juna, prvog dana iz srpskog (maternjeg) jezika, a narednog i zadatke iz matematike.

Na završnom ispitu, popularnoj maloj maturi, biće 50 odsto nepoznatih zadataka, 25 odsto iz zbirki i 25 procenata sa izmenjenim redosledom odgovora ili brojevima u odnosu na zadatke iz zbirke.

Osmaci koji žele da upišu umetničke ili škole za učenike sa posebnim sposobnostima moraju, osim završnog ispita, izaći i na prijemni ispit, 8, 9. i 10. juna, u zavisnosti od škole.

Prvi upisni krug planirani su za 6. i 7. jul, a drugi ciklus upisa trajaće 11. i 12. jula.

Prošle godine mladima su najpopularniji bili smerovi u oblasti medicine, ekonomije, trgovine i ugostiteljstva kao i gimnazijski.

U odabiru srednje škole osmacima mogu da pomognu podaci Nacionalne službe za zapošljavanje o najtraženijim zanimanjima na tržištu.

Poslodavci traže tehničare elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, izrađivače kablova i priključaka, tehničare mehatronike.

Traženi su i pekari, kuvari, mesari, poslastičari, pica majstori. Dobro bi došli i školovani majstori poput stolara, zavarivača, livaca, bravara, metalostrugara, automehaničara, a nedostaju i građevinci, zidari, fasaderi, armirači...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track