KONFERENCIJA O SIRIJI: Vučić sa svetskim donatorima u kongresnom centru u Londonu
Foto: Twitterserbianpm

Podrška Siriji i regionu 2016.

KONFERENCIJA O SIRIJI: Vučić sa svetskim donatorima u kongresnom centru u Londonu

Društvo -
LONDON - U Londonu je počela donatorska konferencija posvećena Siriji a Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da Nemačka planira da izdvoji 2,3 milijarde evra za pomoć toj zemlji do 2018. Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u kongresni centar "Kraljica Elizabeta" u središtu Londona.

Nemačka će samo ove godine izdvojiti 1,1 miljarde rekla je Merkelova, prenosi Rojters. Zdanje u kojem se konferencija održava nalazi se nedaleko od Vestminsterske opatije.

Domaćini donatorske konferencijepod nazivom "Podrška Siriji i regionu 2016" su britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Očekuje se učesće predstavnika više od 70 država, nevladinih organizacija.

Donatorska konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante. Očekuje se da bude prikupljeno oko sedam milijardi dolara.

Na konferenciji će, prema najavama, biti postavljeni ambiciozni ciljevi kada je reč o obrazovnim i ekonomskim mogućnostima, kako bi se pomoglo izbeglicama, ali i zemljama koje su im pružile utočiste.

Skup dolazi u trenutku kada su u Beču počeli dugoočekivani pregovori između predstavnika sirijske vlade i dela opozicije, uz posredstvo izaslanika generalnog sekretara UN Stefana de Misture a mnogi u Evropi sve glasnije upozoravaju da, ukoliko se ubrzo ne pronađe neko rešenje za migrante, preti opasnost da bude ugrožen i sam opstanak EU.

Pojedini lideri država-članica Unije ističu da je za rešenje ostalo šest do osam nedelja, a zemlje koje su primile najviše izbeglica - Nemačka, Švedska i Austrija, uvode dodatne pogranične mere kako bi se kontrolisao priliv migranata.

Nemačka kancelarka je pod posebnim pritiskom nemačke javnosti, opozicije, ali i koalicionih partnera, koji sa sve manje entuzijazma prihvataju njen otvoreni poziv izbeglicama izrečen letos na početku krize.Konferencija će biti otvorena govorima koorganizatora, a potom će biti održana i plenarna sednica u dva dela.Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

"Prihvatanjem sistema kvota Srbija se ponaša kao EU članica"

Današnja međunarodna donatorska konferencija u Londonu „Pomoć Siriji“, organizuje se sa ciljem da se prikupi oko devet milijardi dolara pomoći sirijskim izbeglicama. Najveća očekivanja od ove konferencije usmerena su ka Evropskoj uniji, a prisustvuju joj predstavnici oko 70 zemalja, među kojima je i Srbija. Vlada Srbije izašla je sa stavom da očekuje zajedničko rešenje Evrope koje bi onda i sama primenjivala. Naglašeno je da bi Srbija pristala da učestvuje u sistemu kvota, te da bi bila u stanju da prihvati između 5.000 i 10.000 izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track