UNHCR: Srbiji pomoć od 47 miliona dolara u slučaju zatvaranja granica
Foto: Marina Lopičić

Međunarodna podrška u migrantskoj krizi

UNHCR: Srbiji pomoć od 47 miliona dolara u slučaju zatvaranja granica

Društvo -
Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Fridrih Šoder kaže da je, ukoliko Srbija po uzoru na ostale zemlje zatvori granice za izbeglice, predviđena pomoć u iznosu od 47 miliona dolara.

Međutim, nada se da do toga neće doći i da neće biti nagomilavanja izbeglica u Srbiji.

Što se tiče onih migranata koji su vraćeni iz Hrvatske, Šoder kaže da je prvo potrebno sagledati razloge zbog kojih su vraćeni - da li je reč o zakonskom procesu, da li je Srbija bila primorana da ih prihvati i da li su imali mogućnost da zatraže azil.

"Ukoliko im je potrebna međunarodna zaštita, oni mogu i da zatraže da se vrate kućama", kaže Šoder i tvrdi da bi neki od njih želeli da se vrate, a neki možda i da se prijave za azil u Srbiji.

Upitan da prokomentariše najavu da bi Srbija oko 1. marta mogla da, po uzoru na Austriju, zatvori granice, Šoder je rekao da UNHCR zajedno sa vladom, međunarodnim organizacijama za migrante i celim društvom ima odgovor.

"Imamo plan koji je usvojen i koji predviđa pomoć od 47 miliona dolara, u čemu bi UNHCR doprineo sa 12 miliona dolara. Međutim, nadam se da to neće biti potrebno i da neće biti nagomilavanja izbeglica u Srbiji", kaže Šoder.

Povodom najave da Srbija može da primi maksimalno 6.000 izbeglica, Šoder je rekao da za tim najverovatnije neće biti potrebe.

"Nemamo toliko izbeglica ovde. Juče je najviše došlo 1.000 njih. Kapacitet od 6.000 je stvoren da se spasu životi u toku zime, ali ne postoji sporazum da će Srbija prihvatiti taj broj ljudi", ističe šef UNHCR u Srbiji.

Dodaje da je ta organizacija aktivna u pružanju podrške vladi Srbije da nastavi da se odgovorno ponaša prema ljudima, kako onima koji prolaze tako i onima koji se "zaglave" ovde.

"Pomažemo u poboljšanju infrastruktire, u administraciji u azilnom sisitemu, utvrđivanju izbegličkog statusa", kaže Šoder.

Ističe da UNHCR u Srbiji sarađuje sa svojim kancelarijama u ostalim zemljama na izbegličkoj ruti kao i sa ostalim organizacijama koje se bave zbrinjavanjem migranata, jer je, naglašava, reč o problem koji će biti rešen samo u konktekstu stvarne evropske solidarnosti.

Optimističan je jer su brojke pale, što daje "mogućnost da se sprovede prava politika, bez ikakvog paničenja". To će, dodaje, biti bolje rešenje od onog u kojem su migranti gurnuti u ruke krijumčara.

"To može da se izbegne regularnim načinom. Postoji pravi način da izbeglice dođu u Evropu, a ne da hodaju preko granica i prelaze teritorije zemalja koje nisu deo EU", kaže Šoder.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track