SELAKOVIĆ O SLAĐANI I JOVICI: Značilo bi da SAD kažu, naša je greška!
Foto: Zorana Jevtić

Ministar pravde

SELAKOVIĆ O SLAĐANI I JOVICI: Značilo bi da SAD kažu, naša je greška!

Društvo -
BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković ne očekuje da će SAD dostaviti dokaze da dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji nisu poginuli u njihovom napadu.

"Nama ostaje gorak ukus, ali Srbiji i narodu bi značilo, i budućim odnosima SAD i Srbije bi značilo da kažu - 'da, naša greška je u pitanju'", rekao je Selaković.

"Takve stvari se nažalost u ratnim i haotičnim vremenima dešavaju, ali nisam jedan od onih koji očekuju da će se tako nešto i dogoditi. Na to me navodi dosadašnje iskustvo", rekao je Selaković.Očigledno je kada imate, kako je to premijer Vučić objasnio, ljudsko telo na kome se nalazi na desetina prostrelnih rana koje su nastale u isto vreme, da vas onda neko nije gađao praćkom nego je do tih povreda došlo zbog eksplozije gelera, dodao je ministar pravde.

On je ponovio da su obudukcioni nalazi pokazali da su srpski državljani stradali od posledice jake eksplozije, jake detonacije."Uveren sam da ćemo pravu istinu o tim dešavanjima saznati možda naknadno posle nekog dužeg vremenskog perioda ili ih nećemo saznati nikada", rekao je Selaković.Upitan da li je tacno da je juče u gradu Sabrata ubijen Al Dabasi koji se sa svojom grupom sumnjici za otmicu dvoje srpskih diplomata u Libiji u novembru prošle godine, ministar pravde je ocenio da vesti koje dolaze iz Libije treba da budu stavljene pod znak pitanja.

"Država Libija formalno-pravno ne postoji, svaka informacija koja dolazi treba da bude stavljena pod znak pitanja. Svaka spekulacija da je on bio osumnjicen za ubistvo, to su svakako informacije koje nisu kredibilne", dodao je Selaković.

"Bezbednosna situacija sa migrantima u regionu se usložnjava"

Selaković je izjavio da se bezbednosna situacija sa migrantima u regionu izazovna i da se iz dana u dan usložnjava, ali da je uveren da će Srbija uspeti da sačuva stabilnost."Srbija zahvaljujući mudroj i odmerenoj politici odoleva destabilizaciji ka kojoj je skliznuo čitav region i uveren sam da ćemo uspeti da sačuvamo stabilnost", rekao je Selaković.

On je naveo da Srbija neće podizati ni zidove ni ograde, ali da je u obavezi da prvo zaštiti državu, građane i njihovu imovinu."Evropska unija (EU) se narodski rečeno, muči da nađe zajedničko rešenje i to traje već mesecima. Srbija će doprinositi nalaženju tog rešenja i kada god se dođe do rešenja koje je sprovodivo, Srbija će pomoći u njegovom rešavanju kao što i jesmo do sada", kazao je Selaković.

On je naveo da se Srbija ne nalazi ni kao prva ni poslednja zemlja, već na tranzitnoj ruti i da će njene odluke zavisiti i od odluka drugih zapadnih i centralno-evropskih zemalja.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je ranije danas da je u Srbiju od kada se primenjuju nova pravila na balkanskoj migrantskoj ruti, ušlo 4.258 migranata.Vulin je za Radio-televiziju Srbije rekao da to nije veliki broj, ali da je značajno manji nego pre primenjivanja mera.Šefovi policija zemalja duž balkanske izbegličke rute dogovorili su se 18. februara u Zagrebu o novim pravilima za prolazak i registraciju izbeglica, kao i da preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije mogu da prolaze samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja.(Kraj) bst/ibj

"Naredne nedelje Nacrt zakona o borbi protiv nasilja u porodici"

Selaković je najavio je danas da će u narednoj nedelji biti objavljen Nacrt zakona o borbi protiv nasilja u porodici na sajtu tog ministarstva."To znači da ćemo imati dovoljno vremena za javnu raspravu i uprkos izbornoj kampanji", rekao je Selaković.On je kazao i da će uskoro biti završen i Nacrt izmena Krivičnog zakonika, koji će predviđati oštrije kazne za počinioce tog krivičnog dela."Završićemo i Nacrt na izmenama Krivičnog zakonika, koji će zaštiti žrtve u onom obimu koji do sada nije postojao", dodao je Selaković.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track