Najnovije vesti

6 GODINA BEZ MOME KAPORA: Ovo su citati po kojima ga pamtimo
Foto: CILE

Zvezde padaju i danju, samo to mnogi nisu u stanju da vide

6 GODINA BEZ MOME KAPORA: Ovo su citati po kojima ga pamtimo

Društvo
BEOGRAD - Na današnji dan 3. marta 2010. godine, umro je Momčilo Momo Kapor, srpski slikar, književnik, novinar, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Rođen je u Sarajevu 8. aprila 1937. godine. Slikarstvo je diplomirao 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti. Objavio je veliki broj naslova, romana i zbirki priča.

Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija. Prema njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova (Bademi s onu stranu smrti, Banket (film), Valter brani Sarajevo, Džoli džokej, Kraj vikenda). Romani Una i Knjiga žalbi doživeli su ekranizaciju.

Prevođen je na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Supruga Mome Kapora, Ljiljana Kapor, osnovala je Zadužbinu “Momčilo Momo Kapor” koja je ustanovila nagradu za književnost i likovnu umetnost koje će se dodeljivati svake godine, naizmenično, 8. aprila na njegov rođendan.

“Zvezde padaju i danju, samo to mnogi nisu u stanju da vide.”

“Često poželim tvoj hod, ali ne bih ga pratio. U daljini kao da si ti, i vidim sebe kraj tebe. Možda sam lud, jer davno sam shvatio da ti za mene nisi tu. A ja još uvek okušavam čudo na mestu naših susreta.”

“Ljubav… Ona je teška kao bolest i kada čovek ima sreće da je preživi, zauvek mu ostanu ožiljci koji probadaju u određeno vreme; pri pomenu nekog imena, u nekom bledom predvečerju, uz muziku koju smo nekada zajedno slušali, čak i pri letimičnom pogledu na ulični sat pod kojim smo se sastajali.”

Supruga Ljiljana na otkrivanju spomen-ploče Kapora (Foto: Fonet)
Supruga Ljiljana na otkrivanju spomen-ploče Kapora (Foto: Fonet)

“Postoji jedan jutarnji čas posle svake neprospavane noći kada se dodirne samo dno greha. To je onaj trenutak kada se na usnama osećaju posledice duhovitih dosetki, a u grlu skrama gorčine od ludorija i ispovesti, da ne govorimo o grižoj savesti dok se gleda pošteni narod kako upravo odlazi na posao.”

„Ipak nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem.“

„Čovek može da kaže da mu život nije promašen ako može bar jednu jedinu stvar da uradi bolje od drugih.“

‎“Danas svako ima mobilni telefon, ali mnogi nemaju kome da telefoniraju. Nikada sastaviti sva dobra!“

„U zemlji slepih jednooki čovek je kralj.“

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...