CRNI REKORD: Za tri godine od raka umrlo 1.608 obolelih

Žalosna statistika juga Srbije

CRNI REKORD: Za tri godine od raka umrlo 1.608 obolelih

Društvo -
Samo u 2013. godini u tom regionu registrovano je 570 novoobolelih, a broj umrlih od raka je 436

VRANJE - U Pčinjskom okrugu od 2010. do 2013. od svih oblika malignih tumora novoobolela je 2.361 osoba. U istom periodu na toj teritoriji od raka je umrlo 1.608 osoba, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje. Samo u 2013. u tom regionu registrovano je 570 novoobolelih, a broj umrlih od raka je 436.Iako region Vranja ne spada u vodeće regione po broju novoobolelih od kancera, on prednjači kad je reč o smrtnosti od svih vrsta maligniteta, pokazuju statistike.Svetlana Stojanović, načelnica Centra za promociju zdravlja, kaže da statistika pokazuje da je kod muškaraca najčešći kancer pluća, debelog creva i prostate, a kod žena rak dojke, grlića materice, jajnika i rak materice.Rak dojke najčešći- Naše stanovništvo generalno se kasno javlja lekaru, najčešće onda kad je rak u nekom stadijumu i kad je lečenje otežano, kad već ima metastaza i kad je smrtni ishod veći - pojašnjava Stojanovićeva.Prema njenim rečima, u godinama za koje su podaci dostupni, broj novoobolelih žena od raka dojke je 212 žena.- To čini blizu jedne petine svih maligniteta kod žena. Što se tiče starosne strukture, od 212 obolelih žena najviše ih je u starosnoj grupi iznad 65 godina, njih 31 odsto, i u grupi od 45. do 54. godine 29 odsto, a od 55. do 64. godine 24,5 odsto. Kad uzmemo da se skrining mamografija radi u starosnim grupama iznad 45 godina, zaključujemo i da se najveći broj novoobolelih, više od pola, javlja iz tih starosnih grupa - kaže Stojanovićeva.

Šest godina rada u punom kapacitetu... Dnevna bolnica
Šest godina rada u punom kapacitetu... Dnevna bolnica

Hemioterapija

Subspecijalista internista-onkolog doktor Kosta Zdravković, koji je i načelnik službe, kaže da se u bolnici primenjuje hemioterapija za sve solidne tumore po mestu oboljenja, koja se zasniva na primeni citostatika.- Za ovih šest godina, koliko služba dnevne bolnice za hemioterapiju radi, uradili smo oko 41.450 specijalističkih pregleda, oko 12.800 konzilijarnih pregleda i aplikovano je oko 16.800 hemioterapijskih tretmana.Postoje jednodnevni, dvodnevni, trodnevni, petodnevni protokoli, koji se ponavljaju ciklično na sedam, 14, 21 ili 28 dana.

Bolest ne biraNAJMLAĐI PACIJENT 1990.Reakcija bolesnika na specifičnu terapiju je individualna, bez obzira na to da li je u pitanju mlada osoba ili starija. Razlika je u oporavku i kupiranju neželjenih efekata, u smislu da se mlađe osobe brže oporavljajuSvaki bolesnik koji prima hemioterapiju ili bude prikazan konzilijumu dobija karton. Zbir svih otvorenih kartona predstavlja broj bolesnika koji se leči ili kontroliše u našoj službi.Tu su i bolesnici čije je lečenje završeno pre desetak godina. Najmlađi bolesnik je 1990, a najstariji 1931. godište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track