MATIJA BEĆKOVIĆ: Srbija je kraljevina!

Obeleženo 75 godina od stupanja na vlast kralja Petra II Karađorđevića

MATIJA BEĆKOVIĆ: Srbija je kraljevina!

Društvo -
Na kongresu udruženja „Kraljevina Srbija“ prihvaćena deklaracija za obnovu parlamentarne monarhije i promenu Ustava koju je predložio Predrag Marković

VRNJAČKA BANJA - Udruženje „Kraljevina Srbija“, koje se nalazi pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, održalo je u Vrnjačkoj banji svoj prvi kongres i svečanu akademiju povodom 75. godišnjice od stupanja na presto kralja Petra II.Na kraju kongresa prihvaćena je deklaracija za obnovu parlamentarne monarhije i promenu Ustava koju je predložio bivši predsednik Narodne skupštine Predrag Marković. Kongresu i svečanoj akademiji, koji su održani s blagoslovom patrijarha Irineja, prisustvovali su prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, episkop toplički Arsenije, vikarni episkop patrijarha Irineja, Predrag Marković, Radoš Bajić i mnogi uvaženi predstavnici kulturnog i javnog života, a događaj je počeo intoniranjem originalne (monarhističke) verzije himne „Bože pravde“.- Svi smo danas ovde jer verujemo da čast i ponos mogu da se obnove. Da to dugujemo svojoj zemlji i svojim precima. Možemo mnogo da naučimo od vremena u kom su živeli i stradali naši preci. Tome služe jubileji. Da nas podsete, ali i da nas obavežu šta moramo da čuvamo i šta moramo da obnovimo. Zato smo i danas ovde. Ja verujem u snagu vaše vere! Ja verujem u Srbiju - istakao je prestolonaslednik Aleksandar, sin kralja Petra II.

Puna sala... Uvaženi gosti na kongresu
Puna sala... Uvaženi gosti na kongresu

On je odlučio da udruženju „Kraljevina Srbija“ uruči orden Svetog Save drugog reda za zasluge za kraljevski dom, za narodno i opšte dobro. Udruženje ima više od 18.000 članova, mahom mlađih od 35 godina, koji su organizovani u više od 80 odbora i povereništava širom Srbije.Pročitano je pismo akademika Matije Bećkovića, koji je bio sprečen da dođe:- Na današnji dan 1941. godine Kralj Petar II proglašen je punoletnim. On je počeo rat kao najslavniji, a završio kao najtragičniji evropski kralj. Povratak mu je zabranjen, imovina konfiskovana, državljanstvo oduzeto. Republika Srbija nema druge istorije osim istorije Komunističke partije. Kobno je da se ta istorija produžava i da Srbija, pored krune koju ima, ostane gologlava, kao da je nema. Srbija je kraljevina, a srpski narod je narod jednog kralja!(M. B.)

Zalaže se... Matija Bećković
Zalaže se... Matija Bećković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track