USPEH: Vakcina sa Kube produžila život!
Foto: BETA

Efekti lečenja raka pluća

USPEH: Vakcina sa Kube produžila život!

Društvo -
Najveći broj pacijenata je bolje, smanjili su im se bolovi. Nažalost, kod dvoje je bolest napredovala, kaže dr Sanja Kostić iz KBC Bežanijska kosa

BEOGRAD - Kubanske vakcine protiv raka pluća „cimavaks EGF“, koje su za mnoge teško obolele pacijente poslednja nada, dale su pozitivne rezultate!Kod pacijenata koji su prethodnih meseci bili na terapiji vakcinom s Kube evidentirano je poboljšanje zdravstvenog stanja, a Sanja Kostić, onkolog iz kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“, navodi da je interesovanje za ovaj vid lečenja i dalje veliko. I u narednom periodu oboleli od raka pluća uključivaće se u terapiju ovim lekom, koji je u Srbiju stigao krajem oktobra prošle godine.Smanjenje tumoraTrenutno je u ovoj beogradskoj zdravstvenoj ustanovi 17 pacijenata, a njih 13 je nedavno uradilo i kontrolu bolesti, odnosno skener grudnog koša i stomaka. Kostićeva navodi da je kod najvećeg broja obolelih evidentirana stabilizacija bolesti, kod jednog pacijenta je primetno izraženo smanjenje tumora, dok je, nažalost, kod dvoje bolest napredovala.Rezultat- Tokom praćenja pacijenata urađeni su odgovarajući upitnici, koji prate simptome bolesti, i na osnovu njih možemo govoriti o kvalitetu života. Tako je evidentno da je kvalitet života kod najvećeg broja pacijenata znatno bolji. Oni imaju manje simptoma, smanjivali su se bolovi, gušenje... - kaže Kostićeva i dodaje:- Nismo još imali kontrolnu grupu koja bi mogla da oceni da li je bolje nego da su pacijenti primali standardnu terapiju, ali na osnovu dosadašnjih iskustava drugih lekara koji su primenjivali kubansku vakcinu mogu da kažem da smo dobili rezultate koje smo očekivali. Zaključak je da je kubanska vakcina ispunila očekivanja, poboljšala kvalitet života i, nadamo se, dužinu preživljavanja.

Terapija i u VojvodiniPOJAVA BLAGIH NEŽELJENIH EFEKATAU Institutu za plućne bolesti Vojvodine na terapiji kubanskom vakcinom nalazi se šest pacijenata. Branislav Perin, direktor ovog instituta, kaže za Kurir da je lečenje u Vojvodini počelo kasnije nego u Beogradu, te da je još rano da se govori o efektima, ali navodi da je kod manjeg broja pacijenata bilo nekih neželjenih efekata, poput manjeg bola, povišene temperature ili otoka na mestu aplikacije vakcine. To su, naglašava on, očekivane reakcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track