VIDEO NAJVEĆE ČUDO PRAVOSLAVLJA OPET U SRBIJI: Blagodatni oganj iz Jerusalima stiže na Veliku subotu
Foto: Nemanja Pančić

Doček ispred Hrama Svetog Save u subotu uveče u 22.30 sati

VIDEO NAJVEĆE ČUDO PRAVOSLAVLJA OPET U SRBIJI: Blagodatni oganj iz Jerusalima stiže na Veliku subotu

Društvo -

BEOGRAD - Svake godine na Veliku subotu u Jerusalimu se pali nestvoreni oganj, kao čudo Božje, u Crkvi Hristovog groba, koga uz specijalni ritual, jerusalimski patrijarh deli vernicima okupljenim u kripti crkve. U Srbiju će sutra, na Veliku subotu, drugu godinu zaredom, biti donet Blagodatni oganj iz Jerusalima i podeljen u svim eparhijama SPC.

Blagodatni oganj će i ove godine iz Jerusalima stići u Srbiju, a doček je zakazan za 30. april. U SPC navode da će njihova delegacija, koju će predvoditi episkop slavonski Jovan, zajedno sa državnim predstavnicima otputovati na Veliki petak u Jerusalim da bi narednog dana učestvovali u dočeku silaska blagodatnog ognja, koji se inače čudesno pojavljuje svake godine uoči Vaskrsa, i to prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila.

DOČEK NA VELIKU SUBOTU: Blagodatni oganj po drugi put među Srbima

- Blagodatni oganj biće istog dana, na Veliku subotu, prenet iz Tel Aviva na aerodrom „Nikola Tesla“ u večernjim časovima, a odatle, uz svečanu pratnju, do Hrama Svetog Save na Vračaru. Doček blagodatnog ognja biće organizovan ispred Hrama u 22.30, navode u SPC i dodaju da će oganj biti deljen vernicima, nakon čega će uslediti vaskršnja liturgija.

(VIDEO) NAJVEĆE ČUDO PRAVOSLAVNOG SVETA: Blagodatni oganj pali se sam od sebe uoči Vaskrsa!

Podsetimo, blagodatni oganj u Srbiju je prvi put stigao prošle godine i privukao je veliki broj vernika.

OBIČAJI NA VELIKI PETAK: Devojke će usnuti muža, a ko na ovaj dan opere kosu, neće ga boleti glava!

Blagodetni oganj iz Jerusalimskog Hrama groba Gospodnjeg, vernici Jagodine i Pomoravlja dočekaće na Veliku subotu pred ponoć u Sabornoj crkvi "Svetih apostola Petra i Pavla" u Jagodini. Posle ceremonije dočeka, u porti crkve, tačno u ponoć uslediće Vaskršnja liturgija koju će služiti sveštenstva ove crkve.

DAN RASPEĆA HRISTOVOG: Evo šta smete da jedete, a šta NE na Veliki petak

(EPK/EK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track