NAJVEĆE ČUDO PRAVOSLAVLJA U BEOGRADU: Blagodatni oganj stigao u Hram Svetog Save
Foto: Nemanja Pančić

Plamen sa Hristovog groba

NAJVEĆE ČUDO PRAVOSLAVLJA U BEOGRADU: Blagodatni oganj stigao u Hram Svetog Save

Društvo -

Oganj je u Beograd donela delegacija SPC sa episkopom slavonskim Jovanom na čelu, koju je ranije danas u Jerusalimu primio patrijarh Teofil

BEOGRAD - Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju, a oko 23.00 časova unet je u Hram Svetog Save na Vračaru.

Svetosavski plato na Vračaru bio je ispunjen vernicima i obasjan svetlošću sveća, a dolazak blagodatnog ognja propraćen je zvukom crkvenih zvona.

Ispred Hrama Svetog Save se nalazila postrojena garda Vojske Srbije. Plamen koji je prethodno dočekan na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" predat je u hramu Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, pored kojeg je stajao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ognjem iz Jerusalima svečano su upaljeni svežnjevi od po 33 sveće koje su nosili vernici i koje simbolizuju godine Hristovog života.

Posle toga zapaljena su kandila u hramu.

Oganj je u Beograd donela delegacija SPC sa episkopom slavonskim Jovanom na čelu, koju je ranije danas u Jerusalimu primio patrijarh Teofil.

Episkop Jovan je tom prilikom preneo pozdrave i zahvalnost patrijarha Irineja za blagoslov i podršku i kao znak pažnje uručio mu ikonu Svetog Save i Vaskršnju čestitiku srpskog patrijarha.

Blagodatni oganj po prvi put je prenet u Srbiju prošle godine.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se veštacki izazvao plamen.

Po ulasku u crkvu, patrijarh čita posebne molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svedočanstvo njegovog vaskrsenja i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track