UNHCR: Srbija se dobro pokazala u migrantskoj krizi, može imati važnu ulogu u zaštiti izbeglica
Foto: Stefan Jokić/Arhivska Fotografija

Konferencija o tražiocima azila

UNHCR: Srbija se dobro pokazala u migrantskoj krizi, može imati važnu ulogu u zaštiti izbeglica

Društvo -

BEOGRAD - Srbija se jako dobro pokazala u migrantskoj krizi i dokazala da može imati važnu ulogu u međunarodnoj zaštiti izbeglica, ocenjeno je na konferenciji o tražiocima azila u beogradskom medija centru.

Šefica odeljenja za pravni zaštitu izbeglica UNHCR An Birgite Krum Hensen istakla je da je Srbija prema migrantima pokazala gostoljubivost i pružila im osnovnu zaštitu i humanitarnu pomoć u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Ipak, kako je istakla, postoji potreba za jačanje nacionalnih mehanizama za zaštitu i sistem azila. Na konferenciji je navedeno i da je za upravljanje azilom i osnivanje Centra u Srbiji namenjeno 7,2 miliona evra iz IPA fondova.

U izveštaju Beogradskog centra za ljudska prava koji je danas predstavljen, navedeno je da je Kancelarija za azil u prva tri meseca registrovala 257 osoba.

"Podneto je 262 zahteva za azil i saslušano je 52 tražilaca azila. Usvojeno je šest zahteva za azil. Od 13 usvojenih zahteva ove godine, u šest slučajeva je doneta odluka kojima se dodeljuje utočište", rekla je Lena Petrović iz te organizacije.

Ona je podsetila da je tokom 2015. kroz Srbiju prošlo više od pola miliona stranaca, a da je samo mali broj njih želeo da tu i ostane.

"Srbija je prošle godine kao deo puta ka EU aktivno radila na poglavlju 24 što se odnosi i na traženje azila. Primećena su i brojna unapređenja kada je reč o nadležnim organima, osnovana je kancelarija za azil, a povećan je i broj službenika", kazala je Petrović.

Ona je dodala da je u prvom tromesečju registrovano 96.117 osoba kojima je verovatno potrebno međunarodna zaštita, a 1.886 osoba je izrazilo nameru da traži azil u Srbiji. Takođe, ocenjeno je i da je dobro što nije održan skup desničara protiv migranata, što je, kako kažu, bila dobra poruka, te da rasizam i ksenofobija nisu uzeli maha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track