LGBT populaciji ugrožena ljudska prava
Foto: Reuters

Labris

LGBT populaciji ugrožena ljudska prava

Društvo -
Na Paradu ponosa se gleda kao na nešto što nije zagarantovano Ustavom, a ona to jeste, saopštio Labris

BEOGRAD - Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris ocenila je danas da su pripadnicima LGBT populacije u Srbiji ugrožena ljudska prava, a da građani i službenici u državnim institucijama, kako tvrde u Labrisu, još nisu razvili osetljivost prema ovom pitanju.

"Na Paradu ponosa se gleda kao na nešto što nije zagarantovano Ustavom, a ona to jeste. Težište problema se prebacuje sa onih koji prete i sprečavaju održavanje Parade, na one koju su pokušali da je organizuju", rekla je Jovanka Todorović - Savović na predstavljanju godišnjeg izveštaja Labrisa o položaju LGBT populacije u Srbiji za 2011. godinu.

Todorović - Savović, koja je glavna i odgovorna urednica izveštaja, podsetila je da su zbog otkazivanja Parade ponosa predstavnici NVO podneli žalbu Ustavnim sudom, ali i Sudu za ljudska prava u Strazburu."Parada se pogrešno interpretira kao promocija određenog životnog stila, ali njen pravi cilj je ukazivanje na probleme koji preokupiraju LGBT populaciju u Srbiji", rekao je Branko Ćirković iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ćirković je dodao da su pripadnici LGBT populacije "žrtve svakodnevne diskriminacije", a da je prošlogodišnja zabrana održavanja "Parade" samo vrhunac te diskriminacije. Direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević istakao je da su prošle godine brojni nosioci javnih funkcija "često davali opasne izjave", koje su bile uperene protiv ove manjinske populacije.

"Potrebno je pokrenuti programe koji će imati za cilj razvijanje senzibiliteta među državnim službenicima, kako ne bi davali ovakvu vrstu izjava", kazao je Đurđević. Učesnici konferencije složili su se da pripadnici LGBT populacije osećaju da im je"bezbednost ugrožena, a da se takav osećaj povećava uoči i posle Parade".Konferenciji su prisustvovali Darko Runić iz Gradske uprave Beograda i Boban Stojanović iz organizacije "Parada".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track