ĐURIĆ: Nedostaje mehanizam za povraćaj imovine raseljenih sa KiM
Foto: Fonet

U potrazi za trajnim rešenjem

ĐURIĆ: Nedostaje mehanizam za povraćaj imovine raseljenih sa KiM

Društvo -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da se u Srbiji trenutno nalazi 204.049 interno raseljenih osoba iz južne srpske pokrajine, ističući da je povratak Srba i nealbanaca na KiM limitiran nedostatkom mehanizma za povraćaj uzurpirane imovine.

Đurić je, na trećem regionalnom forumu na visokom nivou o trajnim rešenjima za raseljene osobe sa KiM, rekao da je i posle 17 godina od završetka sukoba u južnoj srpskoj pokrajini i dalje aktuelan problem raseljenih osoba.

Prema njegovim rečima proteklih godina za zbrinjavanje interno rasljenih i poboljšanje njihovog položaja iz budžeta Srbije izdvojena su velika sredstva i urađene su strategije za podršku njima, a, kako je dodao, pomoć je došla i iz Evropske unije kroz IPA fondove.

Ipak, Đurić je naglasio, uprkos svim naporima, problem ostaje, jer interno raseljene osobe ne mogu da ostvare svoja individualna prava u mestu porekla.

Zato se to pitanje ne može rešiti bez koordinisanog seta aktivnosti svih zainteresovanih strana, a kako bi se uspostavio adekvatan implementacioni okvir na Kosovu i Metohiji, rekao je Đurić.

"Činjenica je da 17 godina posle sukoba ta lica nemaju prava da se slobodno vrate u svoj dom, da im se vrati oduzeta imovina, ili da budu obeštećeni za onu koja ne može da bude vraćena. To nas sve obavezuje da u dobroj veri nastavimo da konsturktivno i pravovremeno radimo na uapređenju njihovog položaja", rekao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja